SEGRE

EDUCACIÓ POLÈMICA

Alumnes de la UdL denuncien comentaris masclistes i racistes d'un professor d'Art

Per frases com “les violacions s’haurien de consultar”, “manifestar-se per la violència masclista no serveix de res” o “els discapacitats no mereixen viure” || El docent diu que s’han tret de context

Imatge d’arxiu de l’edifici del Rectorat de la UdL.

Imatge d’arxiu de l’edifici del Rectorat de la UdL.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Consell de l’Estudiantat de la Facultat de Lletres va denunciar el març passat davant del deganat que un professor d’Història de l’Art de la Universitat de Lleida (UdL) utilitza a les classes comentaris “racistes, masclistes i xenòfobs” i sol·liciten que les avaluacions les porti a terme un altre docent. L’informe presentat pel Consell de l’Estudiantat recull expressions masclistes, racistes i contra els discapacitats fetes pel professor com “una dona maltractada, després d’un maltractament, en busca un altre”, “les violacions s’haurien de consultar i no deixar opinar la gent”, “manifestar-se per la violència masclista és com manifestar-se pel càncer, no serveix de res” o “els discapacitats són com un error de xarxa, és com si naixessin sense cap o cor, per tant no mereixen viure”. L’informe adjunta una enquesta feta als divuit alumnes de primer d’Història de l’Art en què onze asseguren que el docent utilitza expressions racistes i masclistes, cinc li donen suport i dos s’abstenen de respondre. “Vam presentar l’informe al març al deganat, no hem obtingut resposta i anem camí que suspengui tota la classe, ja que només han aprovat dos alumnes, per ara. Un dia, quatre noies van sortir de classe plorant pels seus comentaris i la majoria no anem a les seues classes”, van assenyalar representants dels alumnes.

El coordinador de Comunicació de la UdL, Estanislau Fons, va explicar que després de rebre la queixa dels estudiants, la facultat de Lletres va encarregar un informe al Centre Dolors Piera d’Igualtat d’Oportunitats i Promoció de les Dones, que encara no el té a punt. “Està recopilant informació i és un tema obert, fins que no hi hagi una conclusió no ens podem pronunciar”, va afirmar.

Fons va afegir que molt recentment la facultat també ha elevat la queixa al vicerectorat de professorat, per la qual cosa aquest no ha tingut temps material per analitzar-la a fons. “Aquests temes s’han de prendre molt seriosament, no es poden trivialitzar a l’espera que tot el procés estigui clar per tractar-lo amb la justícia que es mereix i sense prejutjar res fins a aquell moment”, va concloure.

El professor va assegurar que aquests comentaris “s’han tret de context i és maliciós pensar que per plantejar aquestes premisses pensi així, ja que jo no mostro la meua ideologia a les classes”. Va recalcar que a la seua aula “es discuteixen idees sobre la història de les cultures que, quan surten de context científic, poden provocar polèmica” i que “la meua intenció no era obrir debat amb aquests comentaris, sinó distingir totes aquestes idees de diversos grups i el significat que tenen, ja que no és el mateix quan s’associen a la ciència o a la política, el significat varia”, va concloure.

El docent que se’n va anar al rebre queixes per sexisme torna a la feina

El professor del doble grau de Fisioteràpia i Nutrició Humana que va sol·licitar fa pocs mesos una excedència de quatre anys després que diversos alumnes es queixessin per escrit que havia fet comentaris sexistes s’ha reincorporat a la Universitat de Lleida. Ho va fer dilluns, acollint-se al fet que la normativa permet a un professor que està en excedència voluntària tornar a la feina quan així ho decideixi. Feia classes al campus d’Igualada, i el govern de la UdL “el va convidar” a agafar l’excedència com a alternativa a obrir-li un expedient. Ahir va dir que ha tornat al considerar que això permetrà “aclarir totes les acusacions que es fan i que considero injustificades i desproporcionades”, en al·lusió a informacions publicades fa uns dies per un mitjà digital. Va afirmar que la seua reincorporació servirà per “demostrar la meua honorabilitat en el marc jurídic adequat”. Va afegir que les acusacions “estan tretes de context” i que l’obertura d’un informe “facilitarà als estudiants suposadament perjudicats realitzar de manera formal les seues acusacions, que considero interessades i promogudes per altres persones, i jo podré defensar-me”. Tot seguit, va remarcar que “aquests estudiants no m’havien manifestat mai cap queixa” ni tampoc n’havia rebut cap en la seua trajectòria. Per la seua banda, Estanislau Fons va confirmar que la UdL obrirà un expedient informatiu “per veure què ha passat”, i en funció de les conclusions es decidirà “quines accions s’han d’adoptar en el cas que en calgui perdre’n alguna”. El Consell de l’Estudiantat de la UdL va afirmar que “no és benvingut” i va lamentar la “indefensió dels estudiants”.

tracking