SEGRE

EDUCACIÓ NORMATIVA

Els cicles d’FP no dual tindran fins a un terç més de pràctiques

Un total de 480 hores per especialitat, quan ara la majoria en té 350 || Els centres critiquen que Educació ho acaba de dir per aplicar-ho el curs vinent

Imatge d’arxiu de l’última fira d’FP.

Imatge d’arxiu de l’última fira d’FP.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Tots els cicles d’FP convencionals, tant de grau mitjà com superior, passaran a tenir a partir del curs vinent un total de 480 hores de pràctiques en empreses, la qual cosa implica un terç més de les que ara tenen bona part d’aquests, que són 350. Així ho ha determinat el departament d’Educació en una mesura que ha provocat les crítiques de sindicats com CCOO, que la rebutja frontalment (vegeu el desglossament). Aquestes pràctiques no són remunerades, a diferència dels cicles d’FP dual, en els quals l’estada a l’empresa és d’un mínim de 970 hores. Directors de centres de Formació Professional consultats per aquest diari van coincidir a assenyalar que Educació ha aplicat aquesta resolució de forma precipitada, ja que no ho ha notificat fins fa pocs dies. “No ens donen el temps necessari per poder adaptar-nos al canvi”, va indicar un d’ells. Els directors van valorar positivament que s’ampliï el període de pràctiques, però van incidir que això no ha de comportar una reducció de plantilla. En aquest sentit, un va destacar que els professors “han de fer un seguiment de l’estada a l’empresa”. Un altre també va advertir que l’augment de les hores de pràctiques pot tenir efectes ambivalents. D’una banda, servirà perquè l’alumne es formi més a fons en els processos de producció de l’empresa, per la qual cosa pot tenir més opcions que li ofereixi feina quan aconsegueixi la titulació. Però, per l’altra banda, si l’empresa no li acaba donant ocupació, la formació pràctica que haurà rebut potser no s’adaptarà a les necessitats d’altres empreses.

El delegat d’Educació, Carles Vega, es va limitar a manifestar que “no farem valoracions sobre el posicionament de cap col·lectiu perquè estem en converses amb sindicats, patronal i agents socials com els directors de centres per recollir les seues aportacions i mirar de millorar el decret”.

CCOO: “És un model ‘low-cost’ imposat sense diàleg”Rosa Maria Villaró, de CCOO, sindicat que exigeix paralitzar aquest canvi, va denunciar que Educació l’imposa sense haver-ho consultat ni amb els representants sindicals ni amb els centres, a través de les orientacions organitzatives per al curs que ve, sense cap resolució específica. Va afirmar que el que fa és ajustar el currículum de l’FP convencional a la dual a través d’un model low-cost. Villaró va destacar que les pràctiques que s’amplien a gairebé 500 hores són “remunerades i sense Seguretat Social”, i que les empreses elegiran entre tenir alumnes per aquesta via o per la dual, que són mil hores remunerades, la qual cosa obre la porta al fet que prefereixin la primera opció. A més, va insistir que l’ampliació de les pràctiques es fa retallant la formació i orientació laboral, “desprotegint” els alumnes de cara a les condicions de la seua futura inserció laboral.

tracking