SEGRE

ERC i JxCat aposten per un govern a tres a l'ajuntament de Lleida

El Comú, en canvi, prefereix un acord d'esquerres perquè un pacte amb Junts per Catalunya seria "complex"

Miquel Pueyo ha iniciat aquest dilluns amb Toni Postius les

ERC i JxCat aposten per un govern municipal a tresMaite Monné

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Miquel Pueyo (ERC) ha iniciat aquest dilluns amb Junts per Catalunya i amb el Comú de Lleida les "reunions oficials" amb els grups municipals, després de les eleccions municipals que li van donar la victòria a Lleida, després de 40 anys de govern del PSC. Pueyo els ha obert la porta per dissenyar un govern de coalició a tres bandes, ja que entre les tres forces polítiques sumarien 15 dels 27 regidors possibles. "La ciutat ha demostrat que vol canvi", ha dit. Considera que el millor per a la ciutat és un govern de coalició entre ERC, JxCat i el Comú de Lleida "que funcioni millor i que sigui més eficaç i més transparent que els governs que ens han precedit". Amb l'objectiu d'aquest acord "el més ampli possible", Pueyo ha explicat que els han ofert formalment a tots dos grups que es plantegin la possibilitat d'incorporar-se al govern municipal.

Des d'ERC s'ha explicat que aquest ha estat un primer contacte i que els pròxims dies es parlarà de programa i de propostes. Han deixat clar, però, que els seus eixos principals són les polítiques socials, un ampli acord pels drets civils i polítics de Catalunya i un compromís amb la transformació de canvi a la ciutat. En aquest sentit, esperen doncs poder arribar a un acord amb JxCat i el Comú de Lleida. "Des del començament vam voler sent una candidatura de camí ample, de transformació de la ciutat perquè Lleida té uns reptes que no poden ser ajornats", ha dit Pueyo. ERC vol donar així resposta a la "il·lusió" que ha suscitat aquest canvi i gestionar el govern municipal "amb responsabilitat i eficàcia". Pel que fa a les reunions amb els altres partits amb representació a la Paeria, ERC ha anunciat que es faran dimecres en comptes de dimarts.

JxCat vol entrar a la Paeria

De la seua banda, el cap de llista de Junts per Catalunya a Lleida, Toni Postius, ha mostrat la seva predisposició a formar part del govern municipal a la Paeria. Aposta per un govern tripartit liderat per ERC, amb Miquel Pueyo d'alcalde, i amb els dos regidors del Comú de Lleida. "Creiem que és important que el govern municipal tingui la màxima estabilitat possible", ha dit, i "és evident que amb el Comú hi hauria una majoria sòlida de 15 regidors que ens permetria tirar endavant tots els canvis que necessita la ciutat.

Postius considera que amb ERC i també amb el Comú coincideixen en moltes qüestions com ara el model de ciutat, en la necessitat d'un canvi en el model de gestió o en els projectes futurs de ciutat. En aquest sentit, creu que l'important és centrar-se en aquells punts que els uneixen i ha avançat que per part seva "no hi haurà cap línia vermella". "Després de 40 anys de partit socialista i després del 155, la ciutat ha dit que vol canvi i en això hem de treballar", ha apuntat.

El cap de llista de JxCat a Lleida ha afegit que comparteixen plenament amb el Comú la "tolerància zero amb qualsevol pràctica que no respecti la llei", tot i que ha deixat en mans de la Diputació la decisió sobre els diputats. Tampoc ha concretat si JxCat votarà Miquel Pueyo com a alcalde en primera votació en el ple d'investidura o esperaran a la segona per proclamar-lo.

El Comú no descarta un acord a tres però els genera "molta complexitat"

El cap de llista del Comú de Lleida, Sergi Talamonte, ha reconegut que la primera trobada amb Miquel Pueyo ha estat "molt cordial" i que hi ha hagut "molt bona sintonia a nivell programàtic i per fer un govern efectiu" a la Paeria. Pel que fa a la proposta del govern a tres, en canvi, ha explicat que li han plantejat a Pueyo les "dificultats" de comptar amb JxCat.

El Comú de Lleida aposta per un un govern d'esquerres perquè "és el que la ciutadania reclama, ha dit Talamonte. En aquest sentit, ha apuntat que el govern amb JxCat genera dificultats pel que fa a polítiques de govern per fer una transformació "real" de la ciutat, perquè considera que hi hauria "molts frens" per arribar a "acords programàtics". Per això ha insistit en què no descarten el govern a tres amb JxCat però que els genera "molta complexitat". En tot cas, ha puntualitzat, s'hauria de decidir en assemblea. De moment, la formació té prevista una assemblea el dia 9 de juny per decidir el vot d'investidura. Talamonte s'inclina per facilitar i votar a favor d'una investidura de Miquel Pueyo (ERC) i afegeix que "qualsevol altra opció està descartada". "Després cal debatre quina és la posició del Comú a l'hora de formar govern i debatre el cartipàs" en una altra assemblea, ha afegit.

tracking