SEGRE

EDUCACIÓ METEOROLOGIA

Aules molt caloroses

Col·legis opten per mesures ‘refrescants’, com ventiladors, i els sindicats recorden que no es poden superar els 27 graus || Educació descarta la climatització i aposta per la jornada matinal

Aules molt caloroses

Aules molt calorosesMAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La calor ha arribat i tant empreses com domicilis busquen maneres de combatre-la, ja sigui amb aire condicionat o amb ventiladors. Els que també la pateixen són els col·legis, que denuncien, sobretot els públics, que no tenen prou recursos per fer més suportable el temps que tant mestres com alumnes passen a l’escola. Davant de les crítiques, el delegat d’Educació, Carles Vega, va recordar que “autoritzem dur a terme la jornada matinal per no passar tot el dia a l’escola”, i que comença el 10 de juny.

La directora d’un dels centres va explicar que “en algunes aules hem arribat a superar els 40 graus en plena onada de calor”. Per a aquests dies de juny, va explicar que “hi ha un ventilador a cada aula que ha costejat el col·legi, que encenem per renovar l’aire, encara que no tota l’estona perquè els papers volen i també abaixem les persianes perquè no entrin els rajos del sol”. A més, intenten que els nens beguin aigua més sovint “i de cara a la setmana que ve farem alguna activitat amb aigua”.

La directora d’un altre col·legi va lamentar que “al ser un centre d’alta complexitat no tenim cap recurs per combatre la calor”.

Pel seu costat, la directora d’una altra escola va assenyalar que tots els centres “hem demanat moltes vegades” mesures que disminueixin la calor a les aules, però que la resposta “sempre és que es tracta d’una situació excepcional que només afecta molt pocs dies durant el curs, i que precisament per aquest motiu les dos últimes setmanes hi ha jornada lectiva matinal”.

Per la seua part, fonts del sindicat USTEC-STEs van recordar que la llei de prevenció de riscos laborals estableix que la temperatura al lloc de treball no pot superar els 27 graus, i van remarcar que a les escoles la calor afecta els alumnes a més dels treballadors.

Així mateix, van indicar que notifiquen al comitè de salut tots els casos dels quals tenen constància que s’ha superat aquest registre, però que el més habitual és que Educació només opti per fer en algun centre petites actuacions com col·locar cortines o malles protectores del sol. “Ens agradaria que es fes una mica més general”, van concloure.

Des d’Educació, el delegat a Lleida, Carles Vega, va explicar que “no instal·lem climatització a les escoles perquè poden provocar problemes de salut, com al·lèrgies o sobtats canvis de temperatura”. Tot i així, va assenyalar que “als mòduls prefabricats, on les temperatures són més extremes, la climatització ja va incorporada”. Per tal de combatre la calor, va recordar que “als llocs on fer classe sigui més inviable, autoritzem fer la jornada matinal”.

La ciutat de Lleida va arribar ahir als 32,3 graus a les 14.00 hores i es va mantenir propera als 30 ºC durant tota la tarda, segons les dades del Meteocat. A Vilanova del Segrià la màxima va ser de 32,5 graus, a Alfarràs, de 32,4; a Mollerussa, de 32,2; i als Alamús i Alcarràs, de 32 graus.

Aules molt caloroses

Aules molt calorosesMAITE MONNÉ

tracking