SEGRE

TRIBUNALS DESOBEDIÈNCIA

La Fiscalia demana reobrir la causa contra els Mossos a Lleida per l'1-O

Presenta un recurs contra la interlocutòria judicial que va exculpar la cúpula policial a Ponent || Diu que s’ha “de completar la instrucció” per suposada inacció

La Guàrdia Civil va arribar a escorcollar la comissaria dels Mossos buscant informació.

La Guàrdia Civil va arribar a escorcollar la comissaria dels Mossos buscant informació.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Fiscalia va recórrer ahir l’arxivament provisional de la investigació penal contra la cúpula dels Mossos d’Esquadra a Lleida per suposada inacció durant el referèndum de l’1-O. El Ministeri Públic ha presentat un recurs d’apel·lació a l’Audiència de Lleida després que la setmana passada el jutjat d’Instrucció número 4 determinés que el comissari Xavier Monclús i tres comandaments més no havien incorregut en els delictes de desobediència, falsedat documental i revelació de secrets. La Fiscalia va explicar que han presentat el recurs “per completar la instrucció i determinar si efectivament es van cometre aquests delictes”.

El jutge que ha investigat el cas va basar l’arxivament en tres aspectes principals. El primer és que els investigats “van mobilitzar tots els efectius disponibles (608) i es van posar a disposició del compliment del pla operatiu”. També va afegir que no s’havia “acreditat cap indici que els investigats tinguessin poder de direcció o control sobre el dispositiu plantejat o executessin cap ordre” i que no es van falsificar actes.

El jutge va determinar que van mobilitzar tots els efectius i va rebutjar que desobeïssin

En canvi, la Fiscalia s’ha basat en la investigació practicada per la Guàrdia Civil, que va determinar que els investigats van desobeir les ordres del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i “van col·laborar de forma activa en la celebració del referèndum il·legal servint les seues dotacions per identificar i revelar la posició de la resta de cossos i donar auxili a les associacions civils”. S’ha d’assenyalar que va ser el jutge que llavors estava al capdavant del jutjat d’Instrucció número 4 de Lleida el que va iniciar la causa d’ofici el mateix dia del referèndum. Fins i tot va arribar a inhibir-se i va enviar la causa a l’Audiència Nacional per un possible delicte de sedició.

La magistrada Carmen Lamela va rebutjar assumir-la atès que va considerar que els comandaments policials a Lleida no havien incorregut en aquest delicte i que havien de ser investigats per desobediència.

La suposada desobediència tampoc va existir, segons va determinar en una resolució recent el mateix jutjat instructor. No obstant, la Fiscalia de Lleida ha demanat a l’Audiència Provincial que reobri la causa i practiqui noves diligències per determinar si hi va haver delicte.

tracking