SEGRE

ADMINISTRACIÓ LOCAL SERVEISAIGUAENLLUMENATAUTOBUSOSNETEJA

El Tribunal de Contractes obliga a reiniciar el concurs de la zona blava a Lleida

El nou govern que es formi a la Paeria, una vegada que Miquel Pueyo assumeixi l’alcaldia dissabte, haurà de decidir si reinicia el concurs per a la concessió de la zona blava i la grua canviant-ne les bases o hi desisteix, després que el Tribunal Català de Contractes del sector públic hagi donat la raó al recurs que va presentar una empresa.

Imatge d'arxiu de places de zona blava a Lleida.

Imatge d'arxiu de places de zona blava a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Català de Contractes del sector públic ha estimat el recurs presentat per una empresa contra el plec de condicions del concurs convocat per l’ajuntament de Lleida per a la concessió del servei de zona blava, grua i gestió dels punts de càrrega per a vehicles elèctrics. Aquest fet obliga la Paeria a modificar les bases introduint les esmenes que va presentar aquesta firma i reiniciar la licitació o bé desistir-hi. Serà el nou equip de govern el que haurà de prendre una determinació sobre això, ja que cal tenir en compte que el republicà Miquel Pueyo serà elegit alcalde dissabte vinent, per la qual cosa amb tota seguretat l’actual govern municipal en funcions no adoptarà cap decisió.

La dada 17,8 milions d’euros. Era l’import global pel qual va sortir a licitació la concessió de la zona blava i la grua.

El concurs estava dividit en tres lots –la gestió de la zona blava i la implantació d’una app per al seu pagament; la grua, i els punts de càrrega d’electricitat– i les bases establien que les firmes interessades podien optar a cada un d’aquests per separat. No obstant, una empresa de Barcelona va presentar un recurs que reclamava dividir el lot de la zona blava separant la seua gestió i la nova app, perquè pogués licitar únicament per a aquesta última. El Tribunal de Contractes Públics va instar el mes de desembre passat a suspendre el concurs a l’espera de la seua resolució, que finalment ha donat la raó a aquesta firma, segons ha pogut saber aquest diari.

El recurs demanava canviar les bases per poder optar per separat a la zona blava i una app per al seu pagament

Ara, caldrà veure què decideix el nou govern de la Paeria, que serà un bipartit format per ERC i JxCat o un tripartit amb el Comú (vegeu la pàgina 6). Esquerra va apostar en el seu dia per la municipalització d’aquest servei i a finals de l’any 2015 va assolir un acord amb el llavors alcalde Àngel Ros per fer-ho una vegada que finalitzés la vigència de la concessió amb Eysa l’agost del 2016. Tanmateix, el PSC va fer marxa enrere i finalment, ja amb Fèlix Larrosa a l’alcaldia, va acordar amb el grup de Ciutadans tornar a treure a concurs aquest servei.

La de la zona blava i la grua és una de les principals concessions municipals a Lleida ciutat, juntament amb les de l’aigua el transport urbà, la neteja i recollida d’escombraries i l’enllumenat públic (vegeu els desglossaments superiors). Els alcaldables d’ERC, JxCat i el Comú van firmar un compromís per tal de municipalitzar el servei de l’aigua, encara que l’actual contracte no conclou fins a l’any 2037.

El plec de bases del concurs de la zona blava establia que la concessió tindria una vigència de quatre anys, des del 2019 fins al 2022. L’import fixat per a la seua licitació era de 17,8 milions d’euros, una quantitat que hauria d’aportar la Paeria durant aquest període, repartits entre els 12,8 milions per a la gestió dels parquímetres, els 4,7 per a la grua i 172.000 euros per als punts de recàrrega dels vehicles elèctrics.

Les claus

  • Concessió extingida. La concessió del servei de la zona blava i la grua a l’empresa Eysa va finalitzar l’agost del 2016. 
  • Municipalització frustrada. El govern del PSC va accedir a una proposta d’ER C per municipalitzar el servei dins d’un acord global per al pressupost del 2016, però finalment no va dur a terme aquesta iniciativa. 
  • Pròrroga. Al no haver-hi nou concurs, la Paeria ha anat prorrogant mes a mes la gestió a Eysa. 
  • Concurs. A finals del 2018, i després d’un acord entre PSC i Cs, es va convocar el nou concurs que ara s’ha de refer.

període de vigència de les principals concessions

AIGUA | 2037

Una ampliació de 19 anys aprovada ja el 2012

El ple va aprovar el 2012, a sis anys que finalitzés la concessió vigent, prorrogar durant 19 anys més el contracte amb Aigües de Lleida. El govern socialista ho va justificar perquè estaven pendents d’amortitzar obres per un import de 40,5 milions finançades per l’empresa i per invertir-ne 15 més. 

ENLLUMENAT | 2025

Únic servei sense una extensió del contracte

La concessió de l’enllumenat públic de la ciutat va ser adjudicada pel ple de la Paeria el novembre del 2013 a Lleida Llum, UTE formada per Romero Polo i Citelum, per un període de 12 anys i un import de 14,8 milions d’euros. L’empresa havia d’invertir almenys 6,5 milions, 5 dels quals el primer any.

AUTOBUSOS | 2022

Deu anys de concessió inicial i 10 de pròrroga

La Paeria va privatitzar Autobusos de Lleida el 2002 a través d’un concurs que es va adjudicar el grup Sarbus, actualment denominat Moventis. Aquesta concessió tenia una vigència de  10 anys, que l’ajuntament va prorrogar per deu més el 2012, poc abans que es complís el termini de la inicial. 

NETEJA | 2024

Ampliada primer al 2018 i després sis anys més

Ilnet, UTE formada per les empreses Romero Polo i Sufi, va assumir aquesta concessió el 2006 per un període de deu anys. La Paeria la va prorrogar inicialment 2 anys i el febrer del 2018 va fer el mateix per sis anys més, a l’adduir entre altres qüestions la implantació de la recollida porta a porta. 

Imatge d’arxiu de places de zona blava al carrer Camp de Mart.

Imatge d’arxiu de places de zona blava al carrer Camp de Mart.SEGRE

Imatge d’arxiu de places de zona blava al carrer Camp de Mart.

Imatge d’arxiu de places de zona blava al carrer Camp de Mart.SEGRE

Imatge d’arxiu de places de zona blava al carrer Camp de Mart.

Imatge d’arxiu de places de zona blava al carrer Camp de Mart.SEGRE

Imatge d’arxiu de places de zona blava al carrer Camp de Mart.

Imatge d’arxiu de places de zona blava al carrer Camp de Mart.SEGRE

tracking