SEGRE

SERVEIS CONTRACTES

Una associació creada per quatre dones es fa càrrec de l'atenció municipal a maltractades a Lleida

La Paeria adjudica a Refem el servei d’urgència amb 4 places, que han d’estar operatives les 24 hores || L’entitat té tres pisos i en dos anys ha atès 120 víctimes de tot Catalunya i els seus fills

Tres de les quatre dones que formen l’associació Refem, quan van rebre un premi pel seu treball.

Tres de les quatre dones que formen l’associació Refem, quan van rebre un premi pel seu treball.ASSOCIACIÓ REFEM

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria ha adjudicat a l’associació Refem per 39.200 euros, IVA inclòs, la contractació de quatre places destinades a allotjament d’urgència i temporal per a dones en situació de violència masclista i els seus fills (o altres familiars dependents) que hagin hagut de “sortir del seu domicili fugint d’aquesta violència”.

Refem és una entitat sense ànim de lucre integrada per quatre dones i fundada a Lleida fa dos anys. Des d’aleshores, ha atès unes cent vint dones de tot Catalunya i els seus fills a dos pisos.

“L’Agència Catalana de l’Habitatge ens en va cedir un l’any passat, quan vam atendre 64 dones, i aquest any ens en ha cedit un altre i ja n’hem allotjat seixanta més”, va explicar ahir la presidenta de l’associació, Adriana Ruiz, que va afegir que “ara mateix ens acaben de donar un tercer habitatge”. En total compten amb 10 habitacions, que tenen entre dos i tres llits cada una. El plec de condicions del concurs determina que les quatre places del servei municipal han d’estar operatives les 24 hores del dia durant tot l’any, estima 1.460 allotjaments a l’any (encara que el contracte s’acaba el 31 de desembre del 2019) i preveu poder disposar de places addicionals i prolongar l’estada en casos excepcionals “fins que la Generalitat proporcioni accés a un recurs de llarga estada”.

La Paeria argumenta que no disposa “de cap servei d’aquestes característiques que pugui acollir les dones en situació de violència i els seus fills fora de l’horari laboral o en cap de setmana i festiu” i per això proposa “la contractació externa”. “Segurament ens les derivaran en caps de setmana o a la nit des dels Mossos d’Esquadra”, va apuntar Ruiz.

També va explicar que treballen per a ajuntaments de tot Catalunya, que són els qui paguen l’estada de les dones i els seus fills fins que poden anar a una casa d’acollida. “Normalment hi estan uns tres mesos i durant l’estada les derivem al Servei d’Integració Especialitzada, on reben ajuda psicològica, i també gràcies a estudiants d’Educació Social en pràctiques organitzem tallers i activitats amb elles i els seus fills per fer-los l’estada al més còmoda possible”, va subratllar.

L’Institut Català de la Dona va atendre l’any passat 1.957 lleidatanes maltractades.

Un servei pendent des que el 2017 va tancar Dona Samaritana La Crida-CUP i el Comú han exigit des del 2017 que el servei d’allotjament d’urgència per a dones fos públic, després que aquell any tanqués el servei que oferia Dona Samaritana. Tanmateix, la Paeria va descartar aquesta opció per “inviable” i el juny d’aquell any va anunciar que trauria a concurs la seua gestió, que no s’ha adjudicat fins ara, ja que va quedar desert en un primer concurs el gener de l’any passat. Des d’aleshores, les dones són allotjades en pisos municipals o en establiments hotelers. El contracte va sortir a licitació el mes de desembre passat i la Crida va criticar que les clàusules fixessin un 75% de criteris econòmics i sols un 25% de tècnics. També va denunciar que, segons la Paeria, hi hagi tres pisos municipals per atendre dones, a banda de dos centres, “però no detalli quines tasques porten a terme”, per la qual cosa la formació va considerar que aquest projecte genera “dubtes”.

tracking