SEGRE

UNIVERSITAT ACCÉS

Borges i Espriu obren la selectivitat en les proves de llengua, fàcils segons els alumnes

Primera jornada per a 2.024 estudiants, que arranca amb castellà i català i les matèries de modalitat de Batxillerat || Avui a l’examen d’història es poden sol·licitar les preguntes en aranès

Alumnes a punt de començar la selectivitat al campus de Cappont de la Universitat de Lleida.

Alumnes a punt de començar la selectivitat al campus de Cappont de la Universitat de Lleida.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La selectivitat va arrancar ahir a Lleida per a 2.024 alumnes, un 10% més que el 2018, amb l’examen de castellà, en què van haver d’optar per un text de Jorge Luis Borges o un article periodístic sobre l’elecció de carreres universitàries.

La primera opció incloïa també preguntes sobre lectures obligatòries d’Ana María Matute, Pedro Salinas i Luis Cernuda, i la redacció d’un text descriptiu sobre les possibilitats que ofereixen les xarxes socials per mostrar aspectes de la vida. I la segona, qüestions sobre l’antologia poètica de Blas de Otero, i una redacció argumentativa sobre l’elecció vocacional de carreres universitàries.

Alumnes d’Andorra s’examinen per primer cop a la Seu, en comptes de Lleida, per apujar nota

Quant a la prova de català, la disjuntiva va ser entre un fragment de Laia de Salvador Espriu i un text sobre l’extinció de les abelles. A l’opció A, els alumnes també es van enfrontar a qüestions sobre les lectures obligatòries Mirall trencat, de Mercè Rodoreda, i Terra baixa, d’Àngel Guimerà, i a dos redaccions, una en què els estudiants havien de canviar els temps verbals d’un text i una altra sobre la seua elecció entre un paisatge de mar o de muntanya. I a l’opció B, van haver de substituir paraules per sinònims i fer una redacció sobre mesures per prevenir o reduir l’extinció d’espècies animals.

Estudiants consultats van coincidir que l’examen de català els va resultar més fàcil, encara que van considerar que les dos proves van ser bastant assequibles. De fet, van destacar que, de moment, veuen la selectivitat menys difícil del que s’esperava.

A la tarda, va ser el torn de les proves d’assignatures de la modalitat Batxillerat elegides pels alumnes, que són ciències de la terra i del medi ambient, fonaments de les arts, matemàtiques aplicades a les ciències socials, anàlisi musical, dibuix tècnic i literatura castellana.

Per la seua part, el coordinador de les proves d’accés a la universitat a Lleida, Xavier Carrera, va afirmar que durant la jornada no es va produir cap incidència.

Així mateix, al Centre Cultural Les Monges de la Seu d’Urgell es van examinar 167 estudiants de l’Alt Urgell, la Cerdanya, el Pallars Sobirà i, per primera vegada, també Andorra (cinquanta alumnes), encara que aquests només de les matèries de la fase específica per apujar nota (fins ara havien d’anar a Lleida). Carla Anguita i Júlia Rodríguez són joves andorranes que s’han acollit a aquesta possibilitat. La primera vol estudiar Empresarials, necessita un 11 i de moment compta amb un 7 i destaca no haver de viatjar fins a Lleida per fer les tres proves a les quals es presenta. “Estalviar-nos el viatge en aquest estat de nerviosisme és un regal”, va indicar.

La segona opta a matricular-se a Criminologia, amb una nota de tall de 8, i ara té un 7. “Poder fer els exàmens a la Seu és una gran sort, no ens obliga a matinar tant i a part tinc família i em quedaré a dormir”, va assenyalar.

La selectivitat continua avui amb la prova d’història, en la qual els estudiants d’Aran podran disposar per primera vegada de les preguntes en aranès. També està previst l’examen d’anglès i d’altres assignatures com matemàtiques, llatí o història de l’art. Les proves finalitzaran demà i les notes es podran consultar a partir del proper dia 26.

tracking