SEGRE

SUCCESSOS INVESTIGACIÓ

Detinguts per cobrar a dones migrants per legalitzar-los la situació

Els arrestats simulaven que les víctimes havien estat maltractades perquè els donessin

Imatge de la comissaria dels Mossos a Lleida.

Imatge de la comissaria dels Mossos a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els Mossos d’Esquadra van detenir dimecres passat dos persones, un home i una dona, al Barri Antic de Lleida acusades de formar part d’una xarxa que suposadament facilita l’obtenció de permisos de residència i treball a dones migrants simulant, a canvi de diners, que havien estat víctimes de maltractaments o de violència de gènere, que els donava de dret a una autorització de residència especial. Fa diversos mesos que investigadors de la policia catalana treballen en una operació que està coordinada pel jutjat d’Instrucció número 1 de Lleida i en la qual hi podria haver una vintena de persones investigades, segons fonts solvents.

Dimecres també van practicar dos escorcolls en domicilis dels detinguts al Barri Antic, un al carrer Tallada, en el qual van trobar abundant documentació d’Estrangeria. Sospiten que els arrestats són els capitostos de la xarxa. Pel que sembla, s’encarregarien de traslladar fins a Lleida dones de nacionalitat marroquina que arribaven a Espanya des de Huelva després de prometre’ls l’obtenció del permís de residència a canvi de pagar uns 2.000 euros.

Una vegada a Lleida, aquestes dones havien d’acudir a comissaria per interposar denúncies falses assegurant haver estat víctimes de maltractaments o d’agressions sexuals. Les persones denunciades són captades per la xarxa o víctimes a partir d’un engany. Un afectat fins i tot va ser empresonat després de ser arrestat per violència de gènere. La denunciant podia sol·licitar l’autorització de residència per circumstància excepcional si disposava, per exemple, de la corresponent ordre de protecció o d’un informe judicial davant de l’existència d’indicis de violència de gènere. Després de detectar diversos casos en pocs mesos i amb el mateix modus operandi, Mossos i instàncies judicials van obrir una investigació que se segueix pels delictes de pertinença a organització criminal, falsificació de documents i denúncia falsa i simulació de delicte.

Un cas similar a Almeria va acabar amb la detenció de 18 persones La Guàrdia Civil va desarticular el 2012 un cas similar a Almeria. En aquell cas, oferien a dones marroquines regularitzar la seua situació a Espanya i obtenir una subvenció al simular tenir una relació sentimental amb compatriotes i ser víctimes de violència de gènere. Van detenir 18 persones acusades dels delictes de denúncia falsa i simulació de delicte, amenaces, coaccions, falsedat documental i pertinença a organització criminal. La xarxa contactava amb homes marroquins amb situació administrativa regularitzada a Espanya, als quals els oferien entre 2.000 i 4.000 euros per simular ser parella i agressor de la dona, sota la promesa que quan aquesta aconseguís la seua residència legal retiraria la denúncia i la causa s’arxivaria sense que quedessin antecedents.

tracking