SEGRE

ELS NOUS AJUNTAMENTS PACTES

ERC i JxCat es comprometen a formar govern a la Paeria amb o sense el Comú

ERC i Junts per Catalunya Lleida van firmar ahir a la Seu Vella el pacte per votar Miquel Pueyo com a alcalde en el ple d’avui i també es van comprometre ahir a formar govern a la Paeria, independentment de si s’incorpora finalment el Comú o no, malgrat que esperen que aquesta formació s’acabi sumant a un govern d’entesa.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC i Junts per Catalunya Lleida van rubricar ahir al claustre de la Seu Vella l’acord per investir avui el republicà Miquel Pueyo com a alcalde de Lleida, que inclou també un punt que explicita que totes dos formacions “formaran un govern de coalició a la Paeria”, al qual esperen que se sumi també el Comú. Aquesta formació i ERC ja van firmar dijous un pacte d’investidura, de manera que Pueyo serà paer en cap per majoria absoluta de quinze regidors. La resta de grups votaran els seus respectius alcaldables (vegeu el desglossament inferior). Pueyo va assegurar que no es tracta d’“un regateig per càrrecs o cadires” sinó de teixir un acord de govern partint de tres programes electorals, i va afegir que ho fan “per responsabilitat” d’assumir un canvi a l’ajuntament després de quaranta anys de PSC i de definir el marc de “creixement, promoció i expansió de la ciutat en els pròxims deu o quinze anys, en una situació tan excepcional com és l’espera d’una sentència judicial, que ens obligarà a dialogar amb tots per als temes de ciutat, encara que la nostra posició en la defensa dels drets democràtics serà exigent”. Així mateix, es va mostrar confiat a incorporar el Comú a l’acord de govern, que va qualificar d’entesa, concepte en el qual veu “no només ressonàncies lingüístiques sinó polítiques”. Abans de firmar l’acord, en declaracions a TV3, Pueyo va dir que no han rebut pressions a nivell nacional sobre amb qui pactar i va recalcar que el nou ple “estarà més feminitzat que mai”.

Per la seua part, Toni Postius, alcaldable de JxCat, va destacar que “[avui] votarem Pueyo com a alcalde i ens comprometem a formar un govern de coalició, i veurem si els comuns decideixen fer el pas i conformar un govern d’àmplia majoria absoluta”. Respecte al pacte d’investidura, va subratllar que la principal diferència de l’acord d’ERC amb el Comú és precisament “el reconeixement que formarem un govern conjunt [ERC i JxCat]” que acabaran de concretar en els propers dies i “que es veurà modificat en cas que finalment acabi incloent el Comú”. Postius va apuntar també que Lleida ha de fer una aposta amb el mandat d’1-O i recolzar el Parlament, els presos i els exiliats,” així com per “recuperar l’estatus del català a la ciutat”.

La número dos d’ERC, Jordina Freixanet, va incidir que estan treballant per tancar un acord de govern estable amb JxCat i el Comú basat en cinc eixos comuns: “Una ciutat pròxima, connectada, compromesa, saludable i justa.”

Per la seua part, Podem Lleida (que es va presentar en confluència amb el Comú) va acordar ahir en assemblea donar suport a Pueyo en la investidura i va posar com a condicions per entrar en el govern incidir en polítiques socials i mediambientals.

Esquerra ha impulsat aquesta decisió perquè aquests equipaments culturals estan en plena temporada d’actes.

D’altra banda, el saló de plens es quedarà petit per acollir tots els mitjans de comunicació i persones que assistiran a la investidura. Entre elles figuren el president del Parlament, Roger Torrent; l’expresident Ernest Benach i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, tots tres d’ERC.

Postius i Pueyo es donen la mà després de firmar el pacte d’investidura al claustre de la Seu Vella.

Postius i Pueyo es donen la mà després de firmar el pacte d’investidura al claustre de la Seu Vella.AMADO FORROLLA

Postius i Pueyo es donen la mà després de firmar el pacte d’investidura al claustre de la Seu Vella.

Postius i Pueyo es donen la mà després de firmar el pacte d’investidura al claustre de la Seu Vella.AMADO FORROLLA

tracking