SEGRE

ADMINISTRACIÓ CONSELH GENERAU

Paco Boya: “Aran ha de ser un referent sobre com revertir l''Espanya buidada”

El nou síndic d’Aran, Paco Boya (UA), va prendre ahir possessió del càrrec i va fixar com a prioritat donar suport als que passen per dificultats econòmiques. Després del ple que el va investir amb majoria absoluta, va destacar la necessitat de “crear oportunitats” per evitar la despoblació i va afirmar que la Val s’ha de convertir en referent sobre com revertir-la.

El nou Conselh Generau després del ple d’investidura celebrat ahir al migdia.

El nou Conselh Generau després del ple d’investidura celebrat ahir al migdia.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Paco Boya (UA) va prendre ahir possessió del càrrec com nou síndic d’Aran i va establir com a primera prioritat el suport als habitants de la Val que travessen dificultats econòmiques. “Són els hereus de la crisi”, va dir després del ple d’investidura i va destacar la necessitat de “crear oportunitats” per a la població com a mitjà per combatre la despoblació que afecta els municipis rurals i especialment els de muntanya. Boya va expressar la voluntat de convertir la vall en “un referent” sobre com revertir l’anomenada Espanya buidada.

“La globalització fagocita pobles petits i els territoris de muntanya semblen condemnats a l’abandó. Això és un fet que hem de capgirar”, va afirmar el nou síndic, que en els últims anys ha dedicat a la despoblació rural bona part de l’activitat com a senador socialista i com a president de l’associació de municipis esMontañas. “Hem d’aconseguir un país just, capaç de crear oportunitats”, va recalcar.

Va recalcar la voluntat de mantenir “el mateix to i intensitat” en les transferències al Conselh

Boya, que va ser síndic per primera vegada entre els anys 2007 i 2011, va tornar a ser investit ahir amb els vots a favor de la folgada majoria absoluta d’Unitat d’Aran. Aquesta formació política, federada amb el PSC, va aconseguir nou dels tretze escons del Conselh a les eleccions del 26-M. Per la seua part, els quatre membres de CDA, a l’oposició, van votar la investidura de l’alcalde de Naut Aran, César Ruiz-Canela, que va oferir col·laboració al govern d’UA en qüestions com la negociació de transferències de la Generalitat. El fins ahir síndic, Carlos Barrera, va assistir a la sessió com a membre del públic després d’haver presentat la dimissió.

El ple d’investidura va aixecar una expectació inusual que va desbordar la sala de plens de la Casa deth Senhor d’Arròs i va obligar part del públic a seguir la sessió des de l’exterior. L’acte va comptar amb la participació de la delegada del Govern a Catalunya, la lleidatana Teresa Cunillera, que va apuntar que “l’Espanya buidada és un mitjà rural sovint espoliat”. L’acte va comptar també amb representants de la Generalitat i d’institucions aragoneses, així com de dirigents socialistes.

Cunillera: “L’N-230 és una ferida oberta de l’Estat” Les deficiències de l’N-230 i la necessitat de remodelar-la va ser un dels temes de fons durant el ple d’investidura i els discursos que el van seguir. Així, el portaveu de CDA, César Ruiz-Canela, va instar el nou síndic d’Aran a “aprofitar” les bones relacions amb el partit socialista per impulsar millores en aquesta carretera “si Pedro Sánchez és investit president”. La investidura de Sánchez era una cosa en la qual ahir confiaven tant el primer secretari del PSC, Miquel Iceta, com la delegada del Govern a Catalunya, Teresa Cunillera, tots dos presents al ple d’investidura. Aquesta última va reconèixer que la “vergonya” de l’N-230 “és una ferida oberta que interpel·la a l’Estat” i va assegurar que el Govern socialista en funcions “no ha deixat de treballar” per millorar-la. Per la seua part, el secretari d’administracions locals i relacions amb Aran, Miquel Àngel Escobar, va recalcar la voluntat de la Generalitat de “mantenir el mateix to, intensitat i resultat que en els últims anys” en la negociació de transferències al Conselh Generau després del canvi de govern de CDA a UA.

El nou Conselh Generau després del ple d’investidura celebrat ahir al migdia.

El nou Conselh Generau després del ple d’investidura celebrat ahir al migdia.MAGDALENA ALTISENT

El nou Conselh Generau després del ple d’investidura celebrat ahir al migdia.

El nou Conselh Generau després del ple d’investidura celebrat ahir al migdia.MAGDALENA ALTISENT

tracking