SEGRE

ENSENYAMENT OBLIGATORI

Educació vol limitar els deures

Recomana que “no siguin excessius” i que no substitueixin el que no s’hagi tractat a classe per falta de temps || Els centres públics hauran de publicar les aportacions econòmiques de les famílies

Estudiants del taller de tecnologia programen el seu robot perquè sigui un cambrer autònom.

Estudiants del taller de tecnologia programen el seu robot perquè sigui un cambrer autònom.MARIONA KISKERI

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El departament d’Educació ha recomanat a tots els centres de Primària i Secundària que els deures no siguin excessius, que no incloguin tasques repetitives i que no substitueixin el que els mestres tenen al programa però que no tenen temps de tractar a classe. Aquesta és una de les orientacions que figuren als documents per a l’organització i la gestió de centres per al curs vinent, que indica que els deures han de contribuir al desenvolupament de l’autonomia personal referent a la gestió del temps, l’autoregulació i la presa de decisions.

Sobre aquesta qüestió, alguns docents consultats per aquest diari van assenyalar que “el que ha de fer la conselleria és deixar-ho a criteri dels mestres, perquè influeixen molts aspectes i és molt difícil poder determinar quina és la quantitat correcta de deures”, per la qual cosa van demanar confiança en el professorat.

Docents creuen que cal deixar-los al seu criteri i la Fapac demana que serveixin per a un pensament crític

Per la seua part, la presidenta de la Federació d’Associacions de Mares i Pares (Fapac), Belén Tascón, va manifestar que “sobre tot allò que faci referència al punt de vista pedagògic no ens pronunciem”. Tot i així, va considerar que “els deures han de servir per poder elaborar un pensament crític i les tasques repetitives no hi ajuden”.

D’altra banda, els centres de titularitat pública hauran de publicar a la seua pàgina web les diferents aportacions voluntàries de les famílies a partir del curs que ve, quantitats acordades pel consell escolar per a material escolar i activitats complementàries, com excursions o bé sortides escolars. A més, es posarà en marxa un pla per tal d’impulsar la competència oral dels alumnes en totes les llengües curriculars a l’ESO, a Infantil i Primària.

D’altra banda, es crea la doble titulació de Batxillerat i cicle formatiu de grau mitjà d’arts plàstiques i disseny i el d’esports, que es cursarà en tres anys i permetrà obtenir els dos títols. També s’incorpora el nou títol de cicle formatiu de grau superior en Tècniques de Direcció Coral.

Així mateix, també s’oferiran eines per a la prevenció de la violència masclista i es treballarà per avançar en la igualtat de gènere.

Pel que fa al personal docent, els diferents documents concreten quines són aquelles tasques dels professors de suport intensiu a l’audició i llenguatge per a l’alumnat.

D’altra banda, el conseller Josep Bargalló va elogiar l’entrega i l’“excel·lència” dels professors davant dels problemes tecnològics que ha patit en els últims dies el programa per poder introduir les notes i l’avaluació al sistema públic, Esfer@, i els va agrair que hagin “aguantat el que no aguantaríem ningú”. Segons va indicar, a prop del 99 per cent dels 20 milions de qualificacions ja han estat registrades.

D’altra banda, el conseller va explicar que les obres de nous equipaments educatius públics incorporaran criteris constructius pedagògics en els seus dissenys arquitectònics.

Tallers per atansar l’ESO a la universitat Uns 200 alumnes participen durant aquesta setmana i la que ve en el Campus Jove Itinera de la Universitat de Lleida, que té com a objectiu atansar àrees universitàries –com la tecnologia, la psicologia, les humanitats i la veterinària– a estudiants de 3r i 4t d’ESO, Batxillerat i cicles formatius. Una de les activitats en la qual participen una vintena d’alumnes, entre els quals només hi ha una noia, és dissenyar i muntar un robot i programar-lo perquè es comporti com un cambrer i sàpiga recollir les comandes dels clients i portar-les a la cuina.

tracking