SEGRE

TRIBUNALS SENTÈNCIA

Deneguen la pensió de viudetat a una lleidatana després de 8 anys convivint

Al no estar dos anys al registre de parelles

Vista de la seu de l’Institut de la Seguretat Social a Lleida.

Vista de la seu de l’Institut de la Seguretat Social a Lleida.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La sala social del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha denegat a una lleidatana la pensió de viudetat que reclamava després de la mort de la seua parella, amb qui havia conviscut durant vuit anys. El motiu, segons la sentència, és que portaven menys de dos anys al registre de parelles de fet, la qual cosa, per al tribunal, és prou causa per rebutjar el dret a percebre la prestació. El TSJC confirma, d’aquesta manera, la sentència dictada en primera instància pel jutjat social número 2 de Lleida, que va desestimar la demanda d’una ciutadana contra l’Institut Nacional de la Seguretat Social la Tresoreria a Lleida.

Segons la sentència, la demandant havia conviscut durant més de vuit anys amb la parella abans que aquest morís. Tenien una filla en comú. Tanmateix, en el moment de la mort, feia menys de dos anys que estaven inscrits al registre oficial de parelles de fet, requisit que estableix la llei per cobrar la prestació de viudetat. La sentència compta amb un vot particular d’un magistrat. Segons el seu criteri, no hi ha motiu per rebutjar la prestació reclamada, ja que se li denega la pensió quan només faltaven cinc mesos per complir els dos anys que estableix el registre de parelles.

Un jutge del TSJC considera que s’ha d’atorgar la pensió perquè era impossible complir el termini

Segons aquest magistrat, aquest criteri vulnera un dret constitucional de la demandant, a banda de generar una situació de desigualtat. Des de l’any 2015, la Seguretat Social reclama com a requisit per cobrar prestacions com la viudetat que les parelles portin dos anys al registre. Un temps insuficient, segons el magistrat, perquè la demandant complís aquesta obligació malgrat inscriure-s’hi pocs mesos després de la seua entrada en vigor.

tracking