SEGRE

SANITAT HOSPITALS

App dissuasiva perquè els pacients vagin a urgències de Prat de la Riba i no a l'Arnau

Una pantalla a l’hospital dirà el temps d’espera al CUAP per incentivar que no se saturi el servei amb patologies lleus || La iniciativa pretén aconseguir que els casos greus siguin atesos més ràpid

El CAP de l’Eixample és un dels que tindran el nou sistema.

El CAP de l’Eixample és un dels que tindran el nou sistema.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una pantalla al taulell d’Urgències de l’hospital Arnau de Vilanova i una aplicació mòbil de la gerència territorial de Salut a Lleida informaran del temps d’espera al Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba. Així ho ha decidit la direcció de l’hospital per “descongestionar” Urgències, ja que la majoria de pacients acudeixen a l’Arnau per patologies menors que poden ser ateses al CUAP. Salut no ha informat de quan es posarà en marxa el nou sistema i va detallar que s’està treballant en l’app.

El CUAP, que obre els caps de setmana i, ara a l’estiu, des de les 17.00 fins a les 8.00 hores (a l’hivern ho fa a partir de les 20.00), va atendre dissabte passat, 29 de juny, 397 pacients; 359, diumenge; 188, dilluns; 181, dimarts; 183, dimecres, i 172, dijous.

Respecte a Urgències de l’Arnau, dissabte en va rebre 299; diumenge, 300; dilluns, 294; dimarts, 321; dimecres, 277, i dijous, 270. Encara que la diferència no és destacable, cal tenir en compte que la majoria dels de l’Arnau són usuaris amb patologies lleus que poden atendre’s al CUAP, segons van informar facultatius.

Fonts sanitàries d’UGT van assenyalar que “la societat està mal conscienciada sobre quan cal anar a urgències, que hi acudeix per qualsevol cosa mínima”, i van criticar que a l’estiu “tanquin tots els CAP a la tarda”. Des de Metges de Catalunya, van assenyalar que “si totes les persones amb patologies lleus anessin al CUAP, es podria atendre més ràpid els greus”.

En les èpoques en què Urgències està saturada, com durant l’epidèmia de grip, hi pot haver fins a quaranta persones esperant a l’Arnau més de quatre hores, que provoquen que la demora dels greus superin les dos hores. Actualment, hi ha dos pantalles de la previsió d’espera a la sala de l’Arnau i del CUAP, però no sempre funcionen.

Fonts de l’hospital van explicar que el mes de juny passat “una de les de l’Arnau es va cremar per la seua exposició al sol i, l’altra, en moltes ocasions està apagada, ja que ningú es fa responsable d’aquesta tasca”. Des del 2014, Catsalut obliga a informar dels temps d’espera a les sales d’urgència.

D’altra banda, la prova pilot que es va implantar a l’Arnau el 2016 per localitzar els pacients d’Urgències va deixar de funcionar un any després, després de fallades tecnològiques. Es deia MySphera i es localitzava el pacient gràcies a un braçalet. Llavors, unes pantalles a l’àrea de professionals i a la sala d’espera informaven de la seua localització i estat en temps real, amb l’objectiu de millorar l’eficiència de l’organització.

Més CAP deixaran de cridar pacients per megafonia i a l’Arnau, a l’octubre

El departament de Salut està estenent a altres CAP el sistema que avisa els pacients a través una pantalla el seu torn per entrar a consulta, gràcies a un tiquet amb números i lletres que s’imprimeix en una màquina com la que ja funciona en alguns centres com el d’Onze de Setembre i a l’hospital Santa Maria. D’aquesta manera, es deixarà de cridar per megafonia amb el nom indicant la consulta. La mateixa màquina pot fer altres gestions, com ara imprimir un justificant conforme s’ha acudit al metge. A més, s’implementarà a l’hospital Arnau a l’octubre.

tracking