SEGRE

ECONOMIA MUNICIPAL

La Paeria farà públiques totes les factures a internet per augmentar així la transparència

Freixanet afirma que facilitaran les dades a tots els ciutadans ja que no hi ha limitacions legals en informacions d’empreses || Diu que cal ordenar i fer més accessible el que s’ofereix via web

Imatge de l’actual façana de la Paeria a l’avinguda Madrid.

Imatge de l’actual façana de la Paeria a l’avinguda Madrid.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria farà públiques totes les factures. Així ho preveu un dels punts del programa del pacte de govern entre ERC, JxCat i el Comú i així ho va confirmar la segona tinent d’alcalde i responsable de l’àrea del Govern Obert, Jordina Freixanet. En aquest sentit, va assenyalar que ajuntaments com el de Saragossa ja ho fan. Va indicar que les persones jurídiques, que són la gran majoria amb què treballa la Paeria en matèria de contractació, no estan subjectes a les limitacions que imposa la llei de protecció de dades en matèria d’informació pública, i si hi hagués factures girades per persones físiques, que en tot cas serien de quantitats molt petites, aquestes dades podrien fer-se anònimes.

Freixanet va afirmar que amb el secretari municipal ja han fet consultes en aquest sentit i s’han informat sobre el sistema que està aplicant Saragossa o el govern del País Basc. Va afegir que caldrà decidir com s’aplica a la Paeria i va considerar que, d’acord amb les experiències vigents, no és un procés complicat. També va recordar que aquesta és una informació que en els últims anys s’havia demanat moltes vegades a l’ajuntament. “Al web no es trobava de cap manera i en altres ajuntaments està clara”, va manifestar.

Freixanet va explicar que el concepte de dades obertes a l’administració suposa precisament que, “abans que el ciutadà et demani res, tu ja has ofert tota la documentació”. Va manifestar que la posada en marxa de la publicació de factures es farà en el marc d’un plantejament global per facilitar més informació i de forma més accessible. En aquesta línia, va apuntar que volen seguir l’exemple de la Generalitat, que cada vegada està introduint més documentació al seu servei de dades obertes. “La idea és veure en quins aspectes podem donar més informació al ciutadà”, va explicar, alhora que va insistir que això s’ha de fer de forma clara.

En aquesta línia, va posar com a exemple que en la comissió de transparència del mandat anterior ja es va acordar publicar els diners que s’atorguen als grups municipals, però sense determinar a quin web ni com calia protocol·litzar-lo. “Segurament, hi ha coses que s’han anat fent, però cal posar-hi ordre i sistematitzar-ho perquè sigui accessible al ciutadà”, va concloure.

Pueyo veu limitat poder invertir pel deute i Larrosa ho nega

Una de les primeres mesures que ja ha posat en marxa el nou alcalde, Miquel Pueyo, ha estat encarregar una auditoria dels comptes municipals. Va apuntar que el seu elevat deute limita la capacitat d’inversió. “La magnitud del deute sumat a la de la despesa corrent és tan gran que, si no millorem aquesta situació, la capacitat d’inversió a la Paeria queda extremament limitada.” 

Per la seua part, l’edil del PSC Fèlix Larrosa va assenyalar que “hi ha capacitat inversora de 13,1 milions d’euros”.

tracking