SEGRE

SINISTRALITAT BALANÇ

Un de cada dos conductors morts en accident anava begut o drogat

Trànsit alerta de l’augment de conductes de risc com l’excés de velocitat i les distraccions || Disset persones han mort en accidents a Lleida el 2019

Imatge d’arxiu d’un control d’alcoholèmia dels Mossos d’Esquadra.

Imatge d’arxiu d’un control d’alcoholèmia dels Mossos d’Esquadra.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un de cada dos conductors que van morir l’any passat en accidents a les carreteres catalanes anava begut o drogat, segons van revelar l’autòpsies. Així ho va subratllar ahir durant la presentació del balanç anual de sinistralitat el director del Servei Català de Trànsit, Juli Gendrau, que va alertar de l’augment de les conductes de risc al volant. Malgrat que les víctimes mortals en accidents de trànsit en els sis primers mesos de l’any s’han reduït un 12% respecte al mateix període del 2018, quan se’n van registrar 102, Gendrau va destacar que un 10% menys de víctimes mortals portava el cinturó de seguretat. Així mateix, han augmentat les causes d’accidents per distraccions (10% més) i excés de velocitat (18%).

Per la seua part, el conseller d’Interior de la Generalitat, Miquel Buch, va valorar positivament el descens d’accidents mortals a les carreteres en el que va d’any, encara que va apuntar que l’objectiu és que hi hagi “zero víctimes de trànsit” i va demanar als conductors i acompanyants que no abaixessin la guàrdia a l’estiu, un període que “és d’alt risc per l’alta mobilitat i la relaxació en algunes conductes”.

El 35% dels accidents mortals van ser per sortides de via, el percentatge més alt dels últims anys

I és que el 23% dels accidents mortals es concentren en els mesos d’estiu, fruit de la relaxació, el desconeixement dels trajectes, més presència de motocicletes i bicicletes, i les conductes negligents com el consum d’alcohol i drogues. El 54,7% dels accidents que es van registrar entre els mesos de gener i juny d’aquest any es van concentrar en els caps de setmana, i especialment divendres a la tarda durant les operacions sortida. Pel que fa a l’edat de les víctimes, han augmentat un 23 per cent els majors de 65 anys (27 de morts). Així mateix, en el 35% dels accidents van ser sortides de via, la qual cosa segons el director de Trànsit demostra possibles actituds negligents com excés de velocitat, distraccions o alcohol. “Es tracta del percentatge més elevat dels últims anys”, va apuntar Gendrau, amb referència als accidents amb un sol vehicle implicat. A les comarques lleidatanes, aquest any s’han registrat un total de 17 víctimes mortals, una menys que en el mateix període del 2018. L’última persona morta va ser un motorista de 21 anys que va sortir de la via al barri de la Bordeta de Lleida.

tracking