SEGRE

SALUT INVESTIGACIÓ

Noranta pacients crònics del Santa Maria participen en un estudi de la Unió Europea

Envien dades de la salut al metge a través d’una aplicació de mòbil amb altres malalts d’Holanda i Israel || Una pàgina web recull les seues constants vitals per prevenir possibles complicacions

L’investigador Gerard Torres mostra la pàgina web de sistema.

L’investigador Gerard Torres mostra la pàgina web de sistema.IRBLLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) ha fet un seguiment a noranta pacients crònics complexos de l’hospital Santa Maria gràcies a una aplicació mòbil que recull informació sanitària dels malalts i és accessible a través del web pels metges. Aquesta prova pilot forma part d’un projecte finançat per la Unió Europea amb cinc milions d’euros, anomenat Connecare, i que ha liderat el centre tecnològic Eurecat. Els estudis es van iniciar el mes de juliol de l’any passat i ha aconseguit dos-cents pacients de Catalunya, Holanda i Israel.

Rosa Araujo, coordinadora del projecte, va explicar ahir que “el seguiment de l’evolució dels pacients s’ha fet mitjançant la monitorització de les constants vitals d’activitat física, qüestionaris i un sistema de missatgeria que pot operar en temps real”. En concret, els pacients, d’entre 58 i 93 anys, podien actualitzar la informació de la seua salut, com la febre o la pressió, i informar sobre el tractament tant manualment amb una aplicació mòbil o a través de dispositius electrònics que enviaven la informació automàticament per wifi o Bluetooth, de termòmetres, bàscules, braçalets d’activitat física i mesuradors de pressió arterial.

El cap de secció de Medicina Interna del Santa Maria, Gerard Torres, va assenyalar que el monitoratge de variables clíniques i la millora de la comunicació entre els professionals i el pacient, a través d’un xat de l’aplicació, “ha permès anticipar complicacions, dins d’un model preventiu en el qual el malalt pot ser a casa i estar completament controlat”. Durant l’estudi fins i tot es van evitar ingressos a Urgències.

El sistema també va permetre controlar millor la pressió arterial i el sucre en el període de temps al voltant de la intervenció quirúrgica en pacients hipertensos i diabètics, i fer seguiment fotogràfic d’hematomes i ferides quirúrgiques per detectar les complicacions locals a la ferida. El director de la Unitat Health d’Eurecat, Felipe Miralles, va explicar que els principals beneficiaris d’aquestes millores “són els pacients amb més d’una malaltia crònica i fragilitat, un perfil que normalment es correspon amb gent d’edat avançada”.

Ara, la Comissió Europea ha de donar la seua última aprovació a l’estudi per poder aplicar-lo.

El desenvolupament d’aquest projecte a Lleida, liderat per Bibiana Garcia i Ana Mari Fité, va començar el mes de maig passat a la capital de la Noguera, seguit per Bellpuig, Agramunt i Alfarràs-Almenar. També es va aplicar a Tremp i a la Pobla de Segur. Ara s’ha d’implementar al Pla d’Urgell, Tàrrega, Almacelles, el centre penitenciari de Ponent i a l’Alt Urgell.

Els infermers dels CAP prenen més decisions clíniques del dia a dia L’Institut Català de la Salut (ICS) ha començat el desplegament en els Centres d’Atenció Primària (CAP) de Lleida del programa ARES-AP, un projecte que dóna suport a la presa de decisions clíniques dels professionals d’infermeria en la pràctica assistencial diària. Els objectius d’aquest programa d’harmonització dels estàndards de prestació de cures són garantir l’evidència i el rigor científic, vetllar per l’actualització contínua, minimitzar la variabilitat de la pràctica infermera i garantir l’equitat i seguretat dels pacients, entre d’altres.

tracking