SEGRE

SANITAT LABORAL

El 60% de metges dels CAP de Lleida denuncia sobrecàrrega laboral

Segons el sindicat Metges de Catalunya, que exigeix respectar l’acord del novembre

Imatge d’una manifestació de metges dels CAP al novembre a Barcelona.

Imatge d’una manifestació de metges dels CAP al novembre a Barcelona.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sis de cada deu metges dels Centres d’Atenció Primària (CAP) de Lleida afirmen que segueix la sobrecàrrega laboral malgrat l’acord entre el sindicat Metges de Salut i el departament de Salut després de la vaga del mes de novembre passat. Aquesta denúncia s’estén a tot Catalunya, on, segons el sindicat, tres de cada quatre professionals pateixen aquest excés de treball.

Davant d’aquesta situació, Metges de Catalunya ha presentat un requeriment als comitès de seguretat i salut de les set direccions d’Atenció Primària de l’Institut Català de la Salut (ICS) perquè s’estableixin mesures per limitar les càrregues de treball dels facultatius i evitar la “saturació” de les consultes actual, com van pactar a l’acord del novembre. Reclama que, en el termini d’una setmana, l’ICS detalli quines mesures concretes adoptarà per adequar el nombre de visites diàries dels metges a la seua jornada assistencial i reduir la “sobrecàrrega” amb què es troben.

Respecte a la demarcació de Lleida, Mercè Giribet, delegada de Salut Laboral del sindicat, va subratllar que “les zones rurals estan pitjor que la capital, on el problema més gran és la falta de pediatres”. Va admetre que “les direccions dels CAP fan el que poden”, però que “els acabats de graduar prefereixen anar-se’n de Lleida perquè els ofereixen millors condicions de treball”. D’altra banda, va explicar que “com que no hi ha metges i tampoc substituts, ens hem de cobrir entre els professionals quan hi ha baixes”.

Recentment, l’ICS ha contractat dotze metges de família per alleujar les càrregues assistències als CAP de Lleida, però Metges de Catalunya afirma que “no n’hi ha prou”.

La contractació de pòlisses de salut privades es va disparar durant la crisi

La patronal de les companyies d’assegurances, Unespa, afirma que des del 2008 fins al 2018, el nombre de persones amb assegurança sanitària privada a Catalunya va augmentar del 22% al 28%. Des dels sectors que defensen la sanitat pública, van relacionar la pujada amb les retallades sanitàries. A Lleida, un 27% de la població té una assegurança mèdica i cada client s’hi va gastar una mitjana de 708 euros. En tres anys, la pujada ha estat de quatre punts, causada per la crisi i per les llistes d’espera.

tracking