SEGRE

TRANSPORT

Renfe cancel·la aquest dimecres 10 trens que passen per Lleida davant de les aturades

A Espanya es cancel·len un total de 707 circulacions, 230 de les quals són d'AVE i Llarga Distància

Renfe cancel·la aquest dimecres 10 trens que passen per Lleida davant de les aturades convocades per CGT en plenes vacances

Renfe cancel·la aquest dimecres 10 trens que passen per Lleida davant de les aturades convocades per CGT en plenes vacancesSEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Renfe ha cancel·lat la circulació de 10 trens que fan parada a Lleida aquest dimecres, 31 de juliol, davant de les aturades parcials que CGT ha convocat a la companyia ferroviària per a aquesta jornada, que coincideix amb un dels dies clau quant a mobilitat de les vacances d’estiu.

Es tracta del primer dels quatre dies d’aturades parcials a què CGT crida als treballadors de Renfe, que seran de quatre hores i tindran lloc entre les 12.00 i les 16.00 hores i entre les 20.00 i les 24.00 hores.

La xifra de Lleida forma part del total de 707 trens de viatgers que s’han cancel·lat en tot l’Estat. Entre aquestes cancel·lacions, n'hi haurà 230 de AVE i llarga distància que no circularan durant la jornada.

Les 477 cancel·lacions restants pertanyen a trens de Mitja Distància (regionals), segons es desprèn de la resolució de serveis mínims que el Ministeri de Foment ha fixat davant de la convocatòria.

Aquesta carta de serveis essencials garanteix així la circulació de 829 trens de AVE i Llarga Distància, el 78% del total, i 899 de circulacions de Mitja Distància, el 65%.

Renfe ofereix als passatgers afectats pels trens cancel·lats canviar el seu bitllet per viatjar en un altre horari, sempre que sigui possible, o bé en una altra data.

En el cas del servei de Rodalies que Renfe presta en una dotzena de ciutats, entre elles Madrid i Barcelona, els serveis mínims cobreixen la meitat del servei, el 50%, percentatge que s’eleva fins el 75% en el cas de coincidir amb franges d’'hora punta'.

Respecte als trens de Mercaderies, tenen la circulació garantida el 34% dels habituals, la qual cosa també suposa la cancel·lació d’unes 400 circulacions.

Foment fixa aquests serveis mínims tant per a la convocatòria d’aquest dimecres, com per a les altres tres programades pel sindicat, minoritari en el comitè d’empresa de Renfe, fixades per als dies 14 i 30 d’agost i l’1 de setembre.

DIA D’"EXCEPCIONAL MOVIMENT DE PASSATGERS" En la seua resolució, el Ministeri atribueix els percentatges de serveis essencials al fet que les aturades es convoquen un dia d’"excepcional moviment de viatgers". "Coincideixen la mobilitat pròpia de dies laborals amb l’operació sortida i retorn vacacional, i amb l’inici del pont del 15 d’agost, afectant, per tant, a tots els tipus de trens", argumenta Foment. "En cas de no determinar-se serveis mínims, l’exercici del dret a la vaga originaria un dany superior i innecessari per als ciutadans", conclou el Ministeri que alerta del col·lapse de les carreteres d’accés a les grans capitals en cas de restringir el servei de rodalies o el perjudici que es causaria a l’"excepcional" nombre de viatgers que ha reservat "amb gran antelació" bitllets per a aquestes dates. Malgrat això, CGT estima que els serveis mínims decretats són "desmesurats" i que generen un "enorme desequilibri entre el dret fonamental de vaga i el dret a la mobilitat". Amb la seua convocatòria de vaga, que succeeix la que CCOO va dur a terme en l’operadora el passat 15 de juliol, el sindicat reclama un augment de la plantilla de Renfe. A més, denuncia la "impossibilitat" de complir l’"esperit" de la reducció de la jornada laboral setmanal a 37,5 hores davant de la decisió de l’empresa d’aplicar-la diàriament, amb una disminució de 17 minuts del temps de treball, en comptes de forma acumulada, sumant dies lliures.

tracking