SEGRE

SANITAT MEDICAMENTS

La despesa farmacèutica a Lleida puja i arriba a 42 milions el primer semestre

La despesa farmacèutica a Lleida segueix augmentant i ja ha arribat als 42 milions aquest primer semestre. Malgrat tot, es tracta de la pujada més lleu en quatre anys, xifrada en mig milió d’euros. Les causes de l’increment són que es dispensen més receptes i que aquestes s’han encarit. El Govern central exigeix mesures per superar la despesa.

Imatge d’alguns dels medicaments més receptats aquest primer semestre.

Imatge d’alguns dels medicaments més receptats aquest primer semestre.ÍTMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La despesa pública en medicaments a Lleida durant el primer semestre del 2019 ha tornat a pujar per quart any consecutiu. En concret, en un 1,26% fins als 42.017.609,17 euros respecte al mateix període de l’any anterior i que en valor absolut suposa 523.831,89 euros més de despeses per aquest concepte. Malgrat tot, fonts del departament de Salut van manifestar ahir que “es tracta d’un increment molt contingut, ja que és la pujada menys notable des del 2016 [va ser del 2,93% el 2018, de l’1,61% el 2017 i del 2,87 el 2016]”. Paral·lelament, els ministeris d’Hisenda i Sanitat han advertit el Govern de la Generalitat que ha superat el límit de la despesa sanitària i li demana propostes per contenir-lo, però la conselleria de Salut ha respost que no aplicarà retallades (vegeu el desglossament).

De la mateixa manera que ha augmentat el cost, que finança el CatSalut al Col·legi de Farmacèutics de Lleida, també ha crescut el nombre de receptes, que ha arribat als 3,85 milions, un 0,66% més que el primer semestre del 2018, i també el nombre d’usuaris, un 1,55%. Les mateixes fonts van detallar que la pujada de la despesa en mig milió d’euros “correspon en un 53% a l’augment de les receptes i en un 47% que el preu és una mica més car, ja que s’ha passat dels 10,83 euros el 2018 als 10,89 de mitjana per recepta”.

Els fàrmacs més receptats aquest primer semestre han estat el paracetamol, omeprazole i simvastatina

Els fàrmacs que més han fet encarir la factura són els antidiabètics no insulínics, els nous anticoagulants orals i els antiepilèptics. “Els antidiabètics no insulínics han experimentat la pujada més important ja que es recepten medicaments més cars”, van explicar, i van concretar que l’augment de la despesa ha estat del 17,83 per cent. Els fàrmacs més receptats han estat el paracetamol i l’omeprazole i el més prescrit per import, el paliperidona (tractament de l’esquizofrènia).

En un altre ordre de coses, l’ICS va publicar ahir al Diari Oficial de la Generalitat (Dogc) la resolució per la qual s’adjudiquen 22 places vacants d’infermeria a Lleida.

Progressivament s’hi aniran incorporant altres funcionalitats, com una guia de serveis o un torn personalitzat d’atenció en funció del motiu de consulta. Un dels objectius és poder agilitzar tràmits sense que calgui esperar.

Així mateix, s’està estenent als CAP el sistema que avisa els pacients a través d’una pantalla el seu torn per entrar a consulta, per la qual cosa es deixarà de dir per megafonia amb el nom del pacient.

DADES 42 MILIONS D’EUROS La despesa pública en fàrmacs durant aquest 2019 ha pujat un 1,26% fins a arribar als 42.017.609 milions d’euros. 3,85 MILIONS DE RECEPTES Aquest primer semestre del 2019, Salut va facturar a Lleida 3.856.981 receptes, un 0,66% més que en el mateix període del 2018. 10,85 EUROS PER RECEPTA El cost pagat de mitjana per cada recepta ha passat en un any dels 10,83 euros als 10,85 aquest any. El 2017 era de 10,63 euros. 1,55% MÉS D’USUARIS El nombre d’usuaris que han tingut una prescripció des de centres de Lleida ha pujat un 1,55 per cent en un any.

Imatge d’alguns dels medicaments més receptats aquest primer semestre.

Imatge d’alguns dels medicaments més receptats aquest primer semestre.ÍTMAR FABREGAT

tracking