SEGRE

SERVEIS ELECTRICITAT

Endesa planteja assumir el 50% de deute en llum per pobresa energètica

A Lleida capital ascendeix a 1,5 milions d’euros, que corresponen a 1.261 persones vulnerables || La companyia proposa que la resta la financi l’ajuntament

Endesa instal·larà fundes aïllants en una línia del Prepirineu lleidatà en una acció pionera a Catalunya

Endesa instal·larà fundes aïllants en una línia del Prepirineu lleidatà en una acció pionera a CatalunyaEndesa

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Endesa té detectades 1.261 persones vulnerables a la ciutat de Lleida a través dels serveis socials, que sumen un deute d’1,5 milions d’euros a 30 de juny del 2019, després de l’aprovació de llei catalana 24/2015 de mesures urgents contra l’emergència d’habitatge i pobresa energètica. Fonts de la companyia elèctrica van informar ahir que “Lleida és el segon municipi català més endeutat, després de Barcelona, que suma tres milions d’euros, i al davant de Sabadell, amb 983.000 euros”. A tot Catalunya, hi ha prop de 25.000 persones que deuen més de 21 milions d’euros.

Davant d’aquesta situació, Endesa s’ha reunit amb les administracions públiques competents per proposar-los cofinançar al 50 per cent el deute acumulat per donar una solució a les persones vulnerables “abans de l’hivern” i liquidar totalment el seu deute. Un portaveu de la companyia va apuntar que “a Lleida el deute es finançaria entre Endesa i Paeria”. Sobre aquesta qüestió, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va assenyalar que “celebrem la voluntat de les empreses de fer efectiva aquesta lluita contra la pobresa energètica, ja que són molts els que no poden pagar les factures. Tenir una feina en aquests moments no és garantia de sortir de la situació de vulnerabilitat”.

D’aquestes 25.000 persones, la companyia elèctrica va apuntar que “només el 30% s’ha beneficiat dels ajuts i descomptes del nou Bo Social que es va aprovar a finals de l’any 2017”, i va dir que totes aquestes persones segueixen acumulant deute –tant si s’han acollit al Bo Social com si no–. Per això planteja, “sobre la base del respecte a la legalitat establerta”, un compromís amb les administracions públiques per liquidar el deute pendent generat fins ara i evitar la interrupció de subministraments. Endesa va destacar que, al marge de la seua proposta, ja destina 15 milions d’euros anuals a finançar els ajuts i descomptes del Bo Social a Catalunya. Són descomptes que van del 25 al 40 per cent del cost de la factura de la llum per a vulnerables i vulnerables severs, i cofinançament del cent per cent per als col·lectius amb el Bo Social i identificats com a vulnerables severs en risc d’exclusió social.

tracking