SEGRE

MEDI AMBIENT RECICLATGE

La Paeria ajorna l'ampliació del porta a porta fins a revisar els errors a Ciutat Jardí

El mes de setembre havia de començar la campanya de sensibilització a Pardinyes i Balàfia i Talamonte assegura que es retardarà uns dos mesos || Reconeix que l’orgànica es recull pocs dies

Un veí traient les escombraries a la porta de casa seua a Ciutat Jardí, en una imatge d’arxiu.

Un veí traient les escombraries a la porta de casa seua a Ciutat Jardí, en una imatge d’arxiu.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria no començarà al setembre la campanya de sensibilització veïnal per estendre la recollida d’escombraries porta a porta a un sector de Pardinyes i Balàfia (gairebé 3.800 habitatges), com preveia el calendari marcat per l’anterior govern, per revisar abans errors en l’aplicació d’aquest sistema a Ciutat Jardí i Vila Montcada. L’ajuntament va començar amb el porta a porta en aquests dos últims barris el mes de novembre del 2018 i els veïns reclamen millores, com que la recollida de la fracció orgànica sigui diària almenys a l’estiu, en lloc de només tres dies a la setmana, com va publicar aquest diari.

“Al setembre s’havia de començar la campanya de sensibilització als barris de Balàfia i Pardinyes i de moment està aturada, segurament ho retardarem uns mesos, potser un o dos. Depèn de si replantegem l’operatiu de porta a porta a Ciutat Jardí, que és probable”, afirma el tinent d’alcalde d’Habitatge i Transició Energètica, Sergi Talamonte. Considera que “la implantació que s’ha fet del porta a porta a Ciutat Jardí ha comès molts errors de principiant, que només mirant com es va fer en altres llocs es podien haver corregit d’inici i no sobre la marxa. Per exemple, la confidencialitat de les escombraries i falta de recollida d’orgànica, no pot ser només uns dies a la setmana”, detalla, i explica que “amb els informes que estan fent els tècnics i les enquestes a peu de carrer, és possible que fem millores, i replantar l’operatiu d’implantació a Balàfia i Pardinyes”.

Talamonte indica que encara no han definit el model que aplicaran. “En vertical [als edificis], pot ser amb cubells penjats, tòtems [pals on penjar els cubells], àrees d’aportació, bosses... Hi ha moltes opcions i models i és problable que es faci una prova diferent a cada barri per comparar resultats”, relata. Admet que aquests models suposaran “un impacte al carrer, però que serà només unes hores al dia, i ara els contenidors ja tenen impacte i ocupen més espai”. Reconeix que el porta a porta “obliga a un canvi de d’hàbits i genera que gent agafi les bosses d’escombraries i vagi al carrer del costat” on no s’utilitza aquest sistema.

“És un procés molt complex, que necessita molta conscienciació i implicació. Però que s’ha d’aplicar i hi ha d’haver consens, perquè és una necessitat de ciutat.”

Destaca que a causa d’aquesta pròrroga concedida en l’anterior mandat, “no podem buscar una millor oferta econòmica, ni operativa, ni tenim flexibilitat a l’hora de decidir quin tipus d’implantació es fa”. “És una herència, però potser trobem sortides. S’ha de debatre i veure quines solucions hi ha”, apunta.

“La pròrroga de la concessió no permet buscar una oferta millor” El tinent d’alcalde Sergi Talamonte alerta de la “dificultat d’haver d’assumir una implantació del porta a porta dins d’un contracte que ens ve donat”, amb referència a la pròrroga a Ilnet de la concessió del servei de neteja i recollida d’escombraries de la ciutat.

tracking