SEGRE

PATRIMONI ESTÀTUA

La Paeria no aclareix quan reposarà la llança robada d'Indíbil i Mandoni

Va ‘desaparèixer’ el novembre del 2017 i l’anterior govern va anunciar que després de l’Aplec seria restaurada || L’actual diu que “estudia totes les opcions”

L’escultura d’Indíbil i Mandoni, sense la llança que va ser robada el novembre del 2017.

L’escultura d’Indíbil i Mandoni, sense la llança que va ser robada el novembre del 2017.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Indíbil i Mandoni fa 21 mesos que estan gairebé desarmats. El primer conserva la seua falcata, però al segon li va desaparèixer la llança el novembre del 2017 i la Paeria encara no l’ha reposat. L’anterior govern municipal va anunciar a la fi al maig d’aquest any que ja havia encarregat una rèplica de la llança a una empresa especialitzada per substituir la que va ser robada i va afirmar que després de l’Aplec del Caragol l’escultura seria traslladada a un taller per ser netejada i restaurada, on s’estaria sis mesos, tal com va publicar aquest diari. Tanmateix, Indíbil i Mandoni continuen al seu emplaçament davant de l’Arc del Pont sense la llança, i el nou govern de l’ajuntament no aclareix si manté el projecte o no. Sobre aquesta qüestió, i després de reiterades consultes, una portaveu municipal va indicar ahir que estan “treballant sobre el tema i estudiant totes les opcions obertes”, sense concretar quines són, ni si alguna no és mantenir el projecte de l’anterior Paeria o emprendre una altra actuació.

A més de dotar el conjunt escultòric de la nova llança, de la qual no s’ha aconseguit localitzar el motllo original, la restauració prevista contemplava reparar alguns desperfectes detectats i també recuperar dos elements més que originalment lluïen els cabdills: la falcata que Mandoni tenia lligada a la cintura i el grilló que rematava la cadena que Indíbil sosté en una mà. Així mateix, estava previst escanejar l’escultura per obtenir el màxim d’informació possible. L’import del global d’aquesta actuació era d’uns 36.000 euros i tenia un termini d’execució de sis mesos.

L’escultura d’homenatge a aquests dos cabdills ilergets és un còpia en bronze d’una altra que representa els cabdills ibers Istolaci i Indortes, que van lluitar contra els cartaginesos al sud de la Península. L’obra és original de Medardo Sanmatí i l’alcalde Víctor Hellín va ser qui va encarregar la còpia, que va instal·lar a la plaça Agelet i Garriga el 1946. Aquesta no va ser la seua primera ubicació a la ciutat, ja que inicialment va ser situada als Camps Elisis, encara que al cap de poc temps va viatjar cap a l’Arc del Pont.

tracking