SEGRE

POLÈMICA INFRACCIONS

Els Mossos d'Esquadra investiguen els vols nocturns d'un dron a Lleida

Fa més d’un mes que plana per diverses zones de la capital de Ponent || Les sancions pel mal ús d’aquest aparell van des dels 60 euros fins als 225.000

El dron volant dimarts a la nit a la Bordeta.

El dron volant dimarts a la nit a la Bordeta.ASSEMBLEA BORDETA AMB EMPENTA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El dron que, com ja va avançar SEGRE el mes de juny passat, sobrevola a la nit el cel de Lleida és investigat pels Mossos d’Esquadra. Segons explica la policia catalana, durant les últimes setmanes han rebut diverses trucades alertant del vol d’aquest artefacte en diferents zones de la capital de Ponent com el Centre Històric, l’Horta o el barri de la Bordeta, però fins al moment no s’ha descobert qui hi ha darrere dels fets. En el cas de la Bordeta, l’Assemblea Bordeta amb Empenta va penjar aquest dimecres al seu compte oficial de Twitter una imatge del dron sobrevolant els seus carrers. “Portem més de dos setmanes en què pràcticament cada nit rebem la visita d’aquest dron. A banda de volar molt a prop dels edificis, es para durant alguns segons davant de finestres i terrasses i, malgrat que no tenim la certesa que ens estigui gravant, sospitem que així és”, va explicar un dels portaveus.

En aquest sentit, els veïns d’aquest barri lleidatà asseguren que estan “a la caça del dron”. “La veritat és que de moment no hi ha una alarma generalitzada, però sí que comencem a estar molestos amb aquests vols”, van sentenciar.

Veïns de la Bordeta asseguren haver vist el dron sobrevolant el barri durant dos setmanes

Així mateix, les xarxes socials també se’n fan ressò i diverses persones publiquen en els seus perfils d’Instagram, Facebook i Twitter fotografies i vídeos del dron.

L’horari habitual en el qual aquest aparell no tripulat, que segons els testimonis és de grans dimensions, sobrevola Lleida comença a la nit, quan està prohibit, a partir de les 22.30 i es manté solcant el cel durant diverses hores sense que els cossos de seguretat puguin identificar-ne l’origen.

Sancions

L’organisme encarregat de sancionar comportaments fraudulents amb drons és l’Agència Estatal de Seguretat Aèria (AESA). Així, si la denúncia es presenta davant de les Forces i Cossos de Seguretat, seran aquestes les que ho posin en coneixement d’AESA per iniciar, en cas de ser necessari, un expedient sancionador.

D’acord amb això, les multes poden ser lleus (ús inapropiat sense causar danys físics o materials) que se sancionen amb entre 60 i 45.000 euros; greus (generar danys i perjudicis tant a persones com a béns materials), que porten multes d’entre 45.001 a 90.000 euros, i molt greus (provocar morts o accidents aeris amb danys superiors als 15.000 euros), que comporten càstigs d’entre 90.000 fins a 225.000 euros.

Consells

La Guàrdia Civil aconsella a tot aquell que vulgui utilitzar un dron que el tingui sempre a la vista i que no voli a més de 120 metres de terra i no atansar-se a un mínim de 8 quilòmetres d’aeroports i aeròdroms a banda de no volar en espais aeris controlats ni on s’efectuïn vols de baixa altura com zones de parapent o paracaigudisme.

tracking