SEGRE

SERVEIS ELECTRICITAT

Endesa tallarà la llum a 1.200 famílies pobres si la Paeria no paga el 50%

A l’octubre, i Talamonte diu que és una “amenaça” i que la llei ho prohibeix

Imatge d’una acció contra la pobresa energètica.

Imatge d’una acció contra la pobresa energètica.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria va denunciar ahir a través del tinent d’alcalde Sergi Talamonte que “Endesa ens ha amenaçat perquè paguem abans d’octubre la meitat del deute de llum per pobresa energètica de 1.261 clients, que en total ascendeix a 1,5 milions d’euros”. Talamonte va explicar que han rebut un burofax de la companyia elèctrica “en el qual ens exigeix el pagament de la meitat del deute, que serien 725.000 euros, o si no a partir de l’1 d’octubre començarà a tallar el subministrament a aquestes famílies”. Va afirmar que el govern municipal “no accepta de cap manera una amenaça com aquesta, quan la llei catalana 24/2015 de mesures urgents contra l’emergència d’habitatge i pobresa energètica prohibeix el tall de llum”. Per la seua part, fonts d’Endesa es van remetre al seu compromís anunciat fa una setmana, que ofereix assumir el 50% del deute si els ajuntaments paguen el 50% restant. Van assenyalar que aquesta proposta es fa “sobre la base del respecte a la legalitat establerta, un compromís amb les administracions públiques per liquidar el deute pendent generada fins ara i evitar la interrupció de subministraments”, i van eludir entrar en polèmica amb la Paeria.

En cas que s’arribin a executar els talls de llum, Talamonte va afirmar que “s’obriria un expedient sancionador” a la companyia. Tot i així, va explicar que “ho hem deixat en mans dels serveis jurídics municipals” i va considerar que els ajuntaments no han d’assumir el deute. “Tots els usuaris abonen un 20% de la seua factura en concepte d’impagaments, per la qual cosa l’elèctrica hauria de liquidar el deute amb aquests diners, com si fos una assegurança”, va manifestar, i va demanar a la Generalitat que “legisli i deixi clar qui ha d’assumir el deute”. Finalment, Talamonte va afirmar que “defensarem la ciutadania” i va demanar “unitat” a l’oposició.

El govern municipal es compromet a “defensar” la ciutadania i demana “unitat” a l’oposició

En el seu escrit a l’ajuntament, Endesa indica que el 79% d’aquests 1.261 clients no tenen el bo social. Així mateix, detalla que la normativa vigent diu que el subministrament “no podrà ser suspès” només quan l’administració autonòmica o local “assumeixi almenys el 50%” del deute, o bé es tracti d’una família amb bo social en la qual hi hagi menors de 16 anys o persones amb una dependència de grau II o III o amb una discapacitat d’almenys el 33%.

tracking