SEGRE

ORDENANÇA AGRICULTURA

La difícil convivència a l’Horta

Mig centenar de veïns de la Caparrella, Malgovern i Sant Just denuncien activitats agrícoles incontrolades || La comissió de la FAV demana respectar la tasca de l’agricultor, “que és el primer”

Imatge d’un xalet i dels camps agrícoles de l’Horta al fons.

Imatge d’un xalet i dels camps agrícoles de l’Horta al fons.MARIA MARQUÈS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Lleida creix cap a zones habitualment agrícoles i la convivència entre els nous veïns i els pagesos assentats és cada vegada més complicada. Tanmateix, al no existir cap normativa que reguli els usos agrícoles, com ensulfatar o tenir un espantaocells acústic, no està causant problemes als urbanites. És el cas de mig centenar de veïns de les partides de la Caparrella, Malgovern i Sant Just, que exigeixen a la Paeria “una ordenança per poder conviure en pau”, segons va dir el portaveu d’aquests residents.

Va denunciar que “hi ha pagesos que ensulfaten a tota hora, cosa que ens acabarà afectant la salut”, i va explicar que “tinc un eixam d’abelles per afició que, per culpa dels productes químics, es moren”. També va assegurar que “hi ha els que utilitzen un espantaocells acústic dia i nit i acaba resultant insuportable” i que si molts camins de terra estan en mal estat “és perquè el reg els fa malbé”, per la qual cosa va recordar que “també paguem impostos perquè tinguem bons accessos”. A més, va denunciar que “són els mateixos pagesos qui aboquen escombraries i és molt habitual que facin fogueres per cremar plàstics”.

Veïns afirmen que “hi ha pagesos que ensulfaten a tota hora, aboquen brossa i cremen plàstics”

Va dir que “no volem posar-nos en contra dels agricultors”, de forma que va demanar a la Paeria “una ordenança que reguli tots els usos agrícoles” i va afirmar que algunes famílies ja han marxat.

Per la seua part, el president de la comissió de l’Horta de la FAV, Salvador Solsona, va considerar que “cal respectar els costums” i que “la pagesia és el primer”.

“Un pagès ensulfata quan ho veu convenient, ja que ara a l’estiu, per exemple, no es pot fer durant el dia, a ple sol amb la calor”, va subratllar.

Tot i així, Solsona també va veure necessària una normativa. “L’anterior govern va redactar una ordenança, però després de les eleccions ha quedat paralitzada”, va explicar i va afegir que “quan ens vam reunir amb l’alcalde, Miquel Pueyo, i el regidor de l’Horta, Joan Ramon Castro, es van mostrar a favor de tirar-la endavant, però no sabem si la voldran modificar o començaran a redactar una des de zero”.

Recentment, uns veïns han interposat una demanda civil contra el propietari d’un terreny pel suposat mal ús d’un espantaocells acústic, que va provocar el rebuig de part del sector agrícola.

Aquest diari ha demanat la posició de la Paeria, sense rebre resposta.

“En tots els casos els propietaris hauran de realitzar un manteniment de la vegetació espontània per evitar riscos d’incendis o transmissió de plagues” i que si no es complia i una vegada esgotades totes les vies, “l’ajuntament podrà instar a la seua expropiació”.

El PSC tenia intenció d’obrir un procés participatiu.

Un esborrany d’ordenança preveia regular l’activitat agrícolaL’anterior govern del PSC va redactar un esborrany d’ordenança dels usos agrícoles a l’Horta i ara és el nou govern qui decidirà què fer amb el document. Entre alguns dels seus articles es recollia que “es prohibeixen expressament els espantaocells acústics en període vespertí i nocturn (entre la posada i la sortida del sol), i qualsevol altre element acústic que comporti sorolls impulsius”. També deia que “en cap cas els animals domèstics podran sortir a la via pública de forma descontrolada” i un dels punts regulava les finques sense conrear.

tracking