SEGRE

HABITATGE INICIATIVES

La Paeria vol llogar pisos per acollir desnonats en comptes de pagar-los un hostal

Per allotjar-los el temps que els serveis socials determinin fins que puguin viure pel seu compte || També preveu donar més incentius i garanties perquè particulars lloguin els seus habitatges buits

Talamonte es va reunir recentment amb integrants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.

Talamonte es va reunir recentment amb integrants de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca.AJUNTAMENT DE LLEIDA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Paeria estudia llogar pisos a particulars perquè famílies en situació puntual de vulnerabilitat, per exemple perquè han estat desnonades i no tenen recursos econòmics, puguin instal·lar-s’hi un temps fins que es recuperin i puguin tirar endavant per si mateixes. El tinent d’alcalde d’Habitatge i Transició Ecològica, Sergi Talamonte, afirma que “el lloguer d’habitatge a privats l’estem estudiant com una solució més viable que l’ajuda a través de pagar hostals”.

“És més estable per a les famílies i l’ajuntament, i més barat. Si ens ha de costar 250 euros el lloguer d’un habitatge i ens n’estalviem 400 d’hostal, no entenc per què no s’ha fet abans”, argumenta.

Més bonificacions de l’IBI o assumir la fiança, possibles opcions per impulsar el lloguer barat

Detalla que ara “amb ajuts directes el que fa (l’ajuntament) és que les famílies es busquin un habitatge i pagar-los el lloguer, però en la majoria de casos s’acaba pagant una pensió o l’alberg Sant Anastasi durant uns dies, i després s’han de buscar la vida”.

“Un lloguer d’un habitatge suposa menys trauma per a la família i no haver de buscar un magatzem per guardar els estris, generar un espai on aferrar-se. La idea és que siguin allà els mesos que els serveis socials considerin que necessita la família per al seu procés de recuperació”, subratlla.

Una altra de les previsions municipals és remodelar la xarxa de mediació entre particulars per fer-la més atractiva perquè Agents de la Propietat Immobiliària i privats vegin viable llogar els seus habitatges “a la franja que té molt risc de mercat”. “Llogar un habitatge de 800 euros té molt poc risc perquè l’inquilí té capacitat econòmica, però per llogar un pis de 200-250 euros, el perill que la família no pagui és un risc que la gent no vol assumir”, assenyala.

Talamonte recorda que aquesta mediació “ja existeix, però és molt poc atractiva perquè les garanties i incentius són molt pocs”.

“S’havia activat al principi, però hi havia una entrada d’un, dos o tres habitatges al mes. El que volem és millorar l’atractiu d’aquesta via i les opcions sobre la taula són que la Paeria assumeixi la fiança, que accepti que l’API es quedi una part o el primer mes de lloguer, més incentius fiscals per al propietari amb bonificacions de l’IBI, donar més garanties, perquè els particulars amb pisos buits el posin el lloguer. L’ajuntament no es queda res i hi ha unes línies d’assegurança que aporta la Generalitat”, destaca.

Més parc d’habitatge públic i incidir en el preu del lloguer L’objectiu de la regidoria d’Habitatge és “donar una solució a l’emergència habitacional de famílies en situació d’exclusió social i això significa tenir un parc públic d’habitatge potent”. Talamonte assegura que per això “hem obert diferents vies: converses amb els bancs per a cessió de pisos, lloguer directe, compra amb dret de retracte, recerca de línies de finançament, més mediació i, a llarg termini, la modificació del pla general perquè el trenta per cent d’habitatges en rehabilitació integral o de nova construcció sigui per a lloguer assequible”. D’altra banda, el regidor apunta que l’altre repte és “fer de barrera de contenció del preu del lloguer de l’habitatge lliure. Aconseguir tenir una incidència suficient perquè es mantingui una certa estabilitat en l’accés a l’habitatge, no només a través d’ajuts de la Generalitat que gestiona l’EMU, sinó fer de control de l’augment de la bombolla”.

tracking