SEGRE

COMERÇ ESTABLIMENTS

Tanca una altra botiga centenària de Lleida

Va obrir a principis del segle XX, els actuals titulars es jubilen i no hi ha relleu

Els actuals titulars de la joieria Calzada del carrer Major, que va tancar ahir.

Els actuals titulars de la joieria Calzada del carrer Major, que va tancar ahir.ITMAR FABREGAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L’Eix Comercial perd un altre dels seus establiments històrics, la joieria Calzada del número 78 del carrer Major, que ahir va abaixar la persiana per última vegada després de més de cent anys en actiu. Tres generacions de la família han estat al capdavant de la joieria, que primer va ser només rellotgeria i estava al número 70 del mateix carrer. Esteve Calzada, l’últim titular de l’establiment abans de ser-ho la seua dona, Lola Mari Mangues, va explicar que no saben del cert quan va obrir la botiga per primera vegada perquè l’anterior local es va cremar durant la Guerra Civil i en l’incendi es van perdre els documents. No obstant, assegura que el seu pare ja estava al capdavant de la rellotgeria el 1924 i el fundador, el seu besoncle, ho era catorze o quinze anys abans. Ara, més d’un segle després, Lola Maria Mangues es jubila (Esteve Calzada ja ho està) i els seus fills no han optat per continuar amb el negoci, de manera que la joieria Calzada passa a la història. Recorden quan el carrer Major estava format bàsicament per comerços familiars, mentre que ara la majoria són cadenes i franquícies. “Abans ens coneixíem tots i ara gairebé no tenim relació”, assenyalen, i apunten que després de 64 anys al capdavant de l’establiment es queden amb “el tracte amb els clients, amb els quals hem establert vincles d’amistat”. També rememoren que el negoci ha viscut èpoques bones i altres de dolentes, amb referència a les crisis, i afirmen que tanquen amb la satisfacció d’haver fet el seu treball “amb entusiasme”.

Ahir va ser l’últim dia d’obertura al públic, amb descomptes del 50% als últims articles, i fins a finals de mes acabaran de buidar el local, en el qual estaven de lloguer.

L’Eix Comercial s’està quedant sense els seus comerços històrics La joieria Calzada se suma a la tirallonga de botigues veteranes de l’Eix Comercial que han passat a la història. L’any passat van tancar la antiga llibreria Casas del carrer Carme, que datava del 1869 i que en els últims anys havia estat rebatejada com a Casas Gift Shop. També va abaixar la persiana la xocolateria Xicra de Blondel. I el 2017 van tancar la pastisseria Torres (del 1853) i la botiga de roba d’home Teixidó (1930) i abans ja ho van fer altres com l’armeria Inglés, després de 141 anys.

tracking