SEGRE

Mor Josep Maria Rusiñol, vicepresident de la Cambra de Comerç de Lleida

Era un dels economistes més coneguts de Lleida i professor associat de la UdL

Josep Maria Rusiñol, en una imatge recent.

Mor Josep Maria Rusiñol, vicepresident de la Cambra de Comerç de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Josep Maria Rusiñol, economista, vicepresident de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida i professor de la Universitat de Lleida (UdL), va morir aquest dilluns com a conseqüència d’una leucèmia fulminant que fa uns dies havia provocat el seu ingrés a l’UCI de l’hospital Arnau de Vilanova. La seua mort va causar commoció, ja que a banda de ser un referent entre els economistes de Lleida s’havia convertit en un dels pilars de la Cambra durant els últims lustres i sempre estava a punt per impulsar noves activitats en aquesta institució o a la Universitat de Lleida (UdL), on també exercia com a professor des de feia 34 anys.

Rusiñol, casat i pare de tres fills, estava a punt de complir els 64 anys, formava part del comitè executiu de la Cambra des del 1991 i posteriorment va passar a ser vicepresident. Va ser reelegit per a aquest càrrec diverses vegades, l’última el passat 20 de juny. De fet, la seua trajectòria va estar sempre molt vinculada a aquesta entitat, ja que anteriorment també hi havia treballat com a economista.

L’actual president, Jaume Saltó, el definia ahir com a “excel·lent persona i un gran professional”. Va assenyalar que va ser un dels puntals de la seua candidatura a les últimes eleccions, celebrades fa poc més de dos mesos, i va destacar la seua disposició a treballar “matí, tarda i nit”. El seu antecessor, Joan Simó, va recordar que tots dos van treballar junts més de quaranta anys a la institució, ja que a finals dels setanta, quan ell era vocal del ple, l’aleshores molt jove Rusiñol es va incorporar com a economista en substitució d’Antoni Siurana, que havia estat nomenat delegat d’Urbanisme de la Generalitat a Lleida.

Precisament, Rusiñol va formar part de la candidatura de Simó quan aquest va accedir a la presidència el 1991. “És una gran pèrdua. Va ser una persona que em va ajudar molt”, va afirmar, molt afectat, Simó, que va presidir la Cambra des del 1991 fins a aquest any. “Era una persona molt activa, dinàmica i participativa, amb la qual sempre podies comptar per a qualsevol iniciativa i que aportava la seua visió econòmica al comitè executiu”, va manifestar per la seua part Josep Ramon París, secretari general de la Cambra. “Liderava el nostre programa de serveis econòmics”, va afegir.

Rusiñol també comptava amb una dilatada experiència com a professor associat a temps parcial de la UdL des que es van posar en marxa els estudis de Ciències Empresarials, que és l’actual grau d’Administració i Direcció d’Empreses. Formava part del departament d’Administració d’Empreses, el director del qual, Robert Saladrigues, va subratllar que “era un professor molt inquiet, que sempre tenia propostes noves per portar a terme”. Va detallar que estava molt interessat a potenciar la relació entre la universitat i les empreses i que recentment li havia trucat per explicar-li que volia posar en marxa noves activitats en l’àmbit de l’empre· nedoria, ja que volia ajudar els joves emprenedors.

Rusiñol va fer durant molts anys classes d’Economia Aplicada, encara que d’un temps ençà impartia l’assignatura de Planificació Fiscal de l’Empresa. Precisament, aquesta era una de les especialitats de la seua activitat professional, a la consultoria Rusiñol&Assesors, de la qual era sociodirector, centrada en l’assessoria fiscal, empresarial, laboral, processos concursals, reestructuració, inversió i valoració d’empreses, peritatges i auditories.

Vicepresident de la Diputació

Abans d’accedir a la vicepresidència de la Cambra, també va participar activament en política com a militant de Convergència. El seu principal càrrec públic va ser el de diputat provincial entre el 1991 i el 1995.

Josep Grau, llavors president de la Diputació, va destacar que Rusiñol va ser vicepresident i responsable de l’àrea econòmica, des de la qual va impulsar l’Organisme Autònom de Gestió i Recaptació de Tributs Locals, clau en la modernització de la corporació. “Era molt responsable i eficaç en el seu treball, és una sentida pèrdua”, va afirmar Grau. Des que va deixar la Diputació, també va abandonar la primera línia política i va cen· trar la seua tasca pública en la Cambra.

El funeral per Rusiñol tindrà lloc aquest dimarts al matí a la parròquia de Sant Ignasi de Loiola, a la plaça d’Espanya, a les 11.15 hores.

OBITUARI

ADÉU, JOSEP MARIA Jaume Saltó i Albareda President de la Cambra de Comerç de Lleida Avui Lleida ha perdut un dels seus homenots, en Josep Maria Rusiñol, una persona que amb el seu savoir fair i intel·ligència ha contribuït a generar un esperit crític i alhora innovador en el món econòmic lleidatà. Ha estat una persona activa i un economista brillant. Aquest dinamisme l’ha manifestat participant en nombroses institucions: com a professor de la Universitat de Lleida, membre del Col·legi d’Economistes i, per descomptat, sent un empresari que sempre ha tingut la Cambra de Comerç de Lleida com la nineta dels seus ulls. Els seus inicis varen ser com a economista de la Cambra, en l’àrea d’Internacional, organitzant missions comercials a l’estranger, especialment donant suport a un sector com el de la fruita, que en els anys vuitanta necessitava com a objectiu obrir nous mercats com França i Alemanya, i també varen iniciar contactes amb els països àrabs. Més endavant, la seva contribució a la Cambra de Comerç va estar lligada a la governança d’aquesta, quan l’any 1991 va formar part del Comitè Executiu, i en les legislatures posteriors com a vicepresident amb en Joan Simó al capdavant i també en el mateix càrrec en aquesta nova legislatura. Jo el vaig conèixer més recentment, organitzant les eleccions de la Cambra, on vàrem coincidir en diverses ocasions i li vaig proposar, per la seva experiència i coneixement del món empresarial lleidatà i també per la seva expertesa com a economista, que participés com a membre de la candidatura Connectem Lleida. El seu mestratge i el seu coneixement profund del teixit empresarial lleidatà aporta· ven un gran valor afegit al nou projecte que volem per a la nostra Cambra de Comerç. El teu decés, Josep Maria, ens ha deixat orfes a tots de la teva presència, sí, però seguirem com tu voldries, amb aquell esperit de fer, entre tots, un projecte de Cambra il· lusionador i que aixoplugui tot el món empresarial lleidatà. Josep Maria, estic convençut que el teu testimoni i exemple ens ajudarà a tota la corporació a convertir aquest somni en una realitat. Molts ànims a la teva esposa i fills, podeu comptar amb tot el nostre su· port. Descansa en pau, amic i company.

tracking