SEGRE

PAERIA FESTES

ERC es planteja reconvertir les pubilles de les Festes de Maig al ser impròpies del segle XXI

La regidora de Feminisme considera que tenen un “simbolisme totalment anacrònic” i que no representen els valors republicans || Per ara es tracta d’un debat de partit, no de govern

Les pubilles de Lleida, amb el vestit tradicional, al pregó de les últimes Festes de Maig.

Les pubilles de Lleida, amb el vestit tradicional, al pregó de les últimes Festes de Maig.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

ERC, el principal grup del govern de la Paeria, es planteja reconvertir la figura de les pubilles a les Festes de Maig al considerar-les antiquades. Els republicans opinen que són “una figura carregada d’un simbolisme totalment anacrònic” i que “no representen els valors del segle XXI, ni republicans ni cap dels que defensem”, va indicar la regidora d’Educació, Drets, Feminisme i Cooperació, Sandra Castro.

D’una banda, va detallar que la primera càrrega simbòlica de les pubilles es remunta a la tradició catalana, quan eren les filles que només eren hereves si no hi havia fills homes, situació que representa de facto diferències entre germans. A més, va recordar que majoritàriament havien de casar-se amb hereus (els primogènits homes) per unir patrimonis. I, d’altra banda, va explicar que la segona càrrega simbòlica és la que, en la recuperació d’aquesta figura als anys cinquanta en ple franquisme, associa a les pubilles els valors moralment acceptats en l’època per a les dones: cuidar el marit i encarregar-se de les tasques de la llar.

La decisió que acabi prenent el govern no afectarà les festes dels barris i les partides

Per tot plegat, la regidora va assenyalar que “segurament es reconvertiran [les pubilles] en un altre tipus de figura”. No obstant, va remarcar que de moment es tracta només d’un debat a nivell del grup d’ERC, no de govern municipal (format també per Junts per Catalunya i el Comú) i va subratllar que encara no han pres niguna decisió en aquest sentit. En tot cas, va apuntar que la determinació que acabin prenent no afectarà les pròximes Festes de Tardor, “perquè no hi ha pubilles”, sinó les de Maig, les principals de la ciutat, en què sí que tenen un paper important i participen en molts actes. Així mateix, la decisió tampoc afectaria les festes dels barris i partides, que tenen autonomia, encara que l’edil va apuntar que preferirien que no n’hi hagués en cap.

A les últimes Festes de Maig, una desena de pubilles van representar els barris de Jaume I el Conqueridor, l’Ereta, Noguerola-Estació-Avinguda del Segre, Instituts-Sant Ignasi, Pius XXI-Germanor, Ciutat Jardí, Llívia i rodalies, així com les partides de Rufea i Vallcalent i a la Federació de Centres i Cases Regionals.

L’alcalde les va rebre oficialment a la Paeria com a preludi a les festes i després, com cada any, van tenir un paper preponderant en diferents actes, com al pregó que se celebra al saló de plens.

El nou govern ha introduït canvis en diversos àmbits

El nou govern tripartit ja ha pres algunes mesures que marquen la diferència respecte a la corporació anterior, com l’eliminació de les targetes d’aparcament gratuït per als regidors. Aquesta supressió representarà un estalvi per a les arques municipals de 64.000 euros durant aquest mandat.

Així mateix, l’ajuntament deixarà de publicar la revista en paper La Paeria després de trenta anys i amb això estalviarà 88.000 euros més, import pel qual s’havia contractat l’edició, impressió i distribució dels últims onze números a una agència de comunicació externa. Aquest mes d’agost n’ha publicat l’últim número, en el qual s’anuncia aquesta decisió.

La Paeria preveu també una revisió del protocol de recepció de visites per retallar despeses supèrflues (dinars, sopars o esmorzars institucionals, per exemple). A més, el consistori ha acordat permetre el topless a les piscines municipals.

tracking