SEGRE

SANITAT SERVEIS

L'hospital del Pallars estrena atenció a malalts crònics a través del mòbil

Amb una aplicació que en permet el seguiment i evita desplaçaments per a visites

Montse Jansat, infermera de l’hospital de dia, en plena videoconferència amb un cuidador.

Montse Jansat, infermera de l’hospital de dia, en plena videoconferència amb un cuidador.HOSPITAL DEL PALLARS

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El telèfon mòbil com a eina de control de la salut de pacients amb malalties cròniques. Aquest és el procediment que ha posat en marxa l’hospital del Pallars a Tremp a través d’una aplicació que permet fer un seguiment constant d’aquest tipus de pacients i evitar desplaçaments dels usuaris o del metge per a visites.

L’hospital del Pallars ha desenvolupat una aplicació denominada salutAPProp que permet un seguiment diari de l’estat de pacients amb malalties cròniques a través de la comunicació per telèfon mòbil o altres dispositius informàtics, evitant que hagin de desplaçar-se a la consulta en unes comarques (els dos Pallars) on molts pobles són lluny de Tremp, on es troba l’hospital.

Eduard Sanjurjo, el seu director assistencial, va explicar que l’han posat en marxa amb un grup de cinc pacients fa un mes i mig, en una experiència que també serveix per testar-ne el funcionament tant des del punt de vista mèdic com dels beneficiaris, que poden plantejar canvis i millores. Va detallar que una és una embarassada amb diabetis gestacional i la resta, persones que pateixen insuficiència cardíaca o malaltia pulmonar obstructiva crònica. Sanjurjo va avançar que en els propers dies estrenaran aquest servei entre cinc i deu pacients atesos pel PADES –l’equip que ofereix assistència a domicili i cures pal·liatives a malalts crònics amb múltiples patologies o terminals– i que l’objectiu és que a finals d’any sigui utilitzat per més de la meitat d’aquests malalts (ara són 45).

Va començar fa un mes i mig amb cinc pacients i ara incorporarà un altre grup d’entre cinc i deu

“Cal baixar l’aplicació al mòbil i llavors els donem accés a una plataforma on els pacients introdueixen una sèrie de dades com la freqüència cardíaca, el nivell d’ofec, el pes, la tensió o el nivell de saturació d’oxigen. Si veiem necessari modificar la medicació o donar-los alguna indicació, ho fem a través d’aquesta mateixa plataforma”, va assenyalar.

“Podem comunicar-nos per videoconferència, amb què ens veiem cara a cara i evitem que hagin de desplaçar-se, i també hi ha un sistema de comunicació molt similar al WhatsApp”, va afegir.

A més, va apuntar que el control de diferents dades també permet evitar desplaçaments generats per una descompensació en el seu estat de salut. “Si detecto que el nivell d’ofec d’un pacient augmenta progressivament tres o quatre dies i canvio el tractament per corregir-lo, podré evitar que hagi d’anar a l’hospital quan es trobi molt malament”, va posar com a exemple.

També va precisar que en alguns casos l’usuari real de l’aplicació no és el malalt, sinó el seu cuidador. Entre els cinc primers hi ha un octogenari i el que introdueix les dades és la persona que el cuida, i el mateix succeirà amb part dels malalts als quals atén el PADES.

Sanjurjo va subratllar que aquesta aplicació no només està pensada per als malalts, sinó també per als cuidadors. “Ens interessem pel seu estat, pel seu descans, per si necessiten ajuda; és una eina tecnològica d’atenció sanitària, a domicili i també social”, va emfatitzar. Així mateix, va manifestar que l’estalvi de desplaçaments no només beneficia els pacients, sinó que optimitza els recursos sanitaris. En aquest sentit, va dir que atendre malalts a través d’aquest dispositiu redueix el temps que els professionals sanitaris perden durant els desplaçaments als domicilis.

Una fundació de Can Ruti, ‘partner’ del projecte L’hospital del Pallars va començar a treballar en aquesta aplicació a començaments d’any, en col·laboració amb la fundació Lluita contra la Sida de l’hospital Germans Trias i Pujol de Badalona, conegut com Can Ruti, que en tenia una de molt similar per a pacients amb el VIH. “L’hem adaptat a les nostres necessitats”, va explicar Sanjurjo, que en va destacar la utilitat en una zona en la qual cal cobrir grans distàncies per tractar pacients i en què el nombre de metges sanitaris és reduït. Això sí, va deixar clar que és per al control dels pacients, no per a urgències. “En cas d’urgència, cal trucar al 112”, va indicar. Sanjurjo va subratllar que el balanç del primer grup de pacients “és molt bo” i que tenen previst anar incorporant funcions a l’aplicació, com vídeos específics per a rehabilitació. Ell és l’encarregat del servei juntament amb una infermera de l’hospital de dia, a banda d’una nutricionista que s’ha ocupat del cas de diabetis gestacional, però hi haurà més professionals a mesura que s’incorporin més malalts.

tracking