SEGRE

TECNOLOGIA NORMATIVA

Els drons volen ben amunt

La majoria dels que es venen són recreatius, però cada vegada té més aplicacions en sectors com l’agricultura || A la província hi ha censats 42 operadors professionals, 54 aeronaus i 48 pilots titulats i les sancions per incomplir la normativa poden arribar als 225.000 euros

Un dron fent una demostració a la fira de Sant Miquel de fa dos anys.

Un dron fent una demostració a la fira de Sant Miquel de fa dos anys.LLEIDA DRONE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els drons són petits vehicles voladors amb hèlixs que funcionen per control remot. Fins fa uns anys el seu ús semblava estrictament lúdic, però cada vegada tenen més aplicacions, la qual cosa n’augmenta l’ús a nivell professional. Segons dades de l’Agència Estatal de Seguretat Aèria, a la província hi ha censats 42 operadors de drons amb 54 aeronaus i 48 pilots, i a nivell estatal hi ha 5.822 drons i 5.061 pilots. Són només una petita part del total. El president de Lleida Drone, Andreu Ibáñez, assegura que “no hi ha un cens fiable del nombre de drons a la província, però sí que podem afirmar que n’hi ha a milers i que el 80 per cent són de joguet o d’ús recreatiu”.

La majoria de drons professionals s’utilitzen per al sector audiovisual, encara que cada empresa els busca diferents sortides laborals. És el cas de Marc Palau i la seua empresa Prodron, d’Aitona. “Fem molta feina audiovisual, encara que també ens encarreguem de la vigilància d’instal·lacions industrials”, assenyala. No obstant, critica les traves que posen des de l’AESA per utilitzar els drons. “Pots estar fins a sis mesos per rebre l’autorització per gravar en una ciutat”, afegeix. Un altre lleidatà que està en el negoci dels drons és Joan Capdevila, amb l’empresa Vision Drone a Tremp. “En dos anys el nostre ritme de treball s’ha disparat i fem des de vídeos fins a termografies o inspeccions de plaques solars”, diu Capdevila, que ratifica que “hi ha molta desinformació amb la normativa, però la gent es conscienciarà”. Respecte a quin és el principal problema per treballar amb drons, Capdevila ho té clar: l’intrusisme. “Hi ha gent que abans contracta particulars perquè gravin en ciutats i ho fan per evitar-se la paperassa amb AESA i perquè els és més barat que contractar professionals”, lamenta Capdevila.

Al marge de les barreres que la normativa posa al seu ús (vegeu el desglossament superior), el desconeixement pot comportar fortes sancions com la que rebrà un jove de Torrefarrera que va fer volar el seu dron a prop de l’aeroport d’Alguaire i que ell mateix havia fabricat amb peces comprades per internet. Ara s’enfronta a una sanció que pot anar des dels 60 fins als 45.000 euros per fer-ne un ús amb finalitat recreativa en un espai aeri controlat.

De 30 a 150 € per a usos lúdics i fins a 30.000 per a professionalsA mesura que els drons s’han implementat al mercat, han sorgit desenes i fins i tot centenars de models i categories, la qual cosa ha comportat que aquests artefactes tinguin un ventall de preus molt ampli. Segons el president de Lleida Drone, Andreu Ibáñez, els drons més bàsics “es poden trobar a partir de 30 euros i van fins als 150; els especialitzats per fer vídeos no baixen dels 1.000 euros i per fer treballs professionals el preu pot anar dels 4.000 als 30.000 euros”, assegura. Així mateix, indica que aquest últim any s’han pogut veure noves aplicacions per als drons. “La Direcció General de Trànsit (DGT) ha començat a utilitzar-los per detectar infraccions a la carretera, els bombers també n’utilitzen per seguir l’avanç dels incendis durant la nit i a nivell de Lleida les seues aplicacions al món de l’agricultura podrien ser il·limitades”, recalca el president de Lleida Drone.

Un dron fent una demostració a la fira de Sant Miquel de fa dos anys.

Un dron fent una demostració a la fira de Sant Miquel de fa dos anys.LLEIDA DRONE

Un dron fent una demostració a la fira de Sant Miquel de fa dos anys.

Un dron fent una demostració a la fira de Sant Miquel de fa dos anys.LLEIDA DRONE

tracking