SEGRE

SERVEIS CONFLICTE

La Generalitat adverteix Endesa de possibles multes si talla la llum a famílies vulnerables

El conseller El Homrani qualifica d’“inadmissible” l’avís de la companyia, que veu il·legal || El Govern acorda amb diputacions i municipis forçar que firmi un conveni per solucionar els impagaments

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El conseller de Treball, Assumptes Socials i Famílies, Chakir El Homrani, va advertir ahir Endesa que s’enfronta a expedients i possibles sancions si talla el subministrament a les famílies vulnerables (1.261 a Lleida, amb un deute conjunt d’1,5 milions, i 25.000 clients i 21 milions en el conjunt de Catalunya). Endesa va enviar cartes a ajuntaments, entre els quals la Paeria, en què proposava que assumissin el 50% d’aquest deute i donant de termini fins a l’1 d’octubre per no tallar la llum, situació que ha provocat indignació als consistoris. El Homrani veu “inadmissible” aquest escrit i va recordar a Endesa que la llei 24/2015 de mesures contra la pobresa energètica i l’emergència habitacional impedeix els talls de subministraments a famílies vulnerables, argument que també va esgrimir l’alcalde de Lleida.

Ahir, la Generalitat, les diputacions, les associacions municipalistes ACM i FMC i les entitats del tercer sector van acordar donar una “resposta conjunta i coordinada” que forci la companyia a signar convenis per solucionar els impagaments. Tant el conseller com el secretari d’Empresa i Competitivitat, Joaquim Ferrer, van indicar que no van concretar els detalls de l’eventual conveni. De fet, Ferrer va apuntar que no van precisar percentatges ni xifres perquè no treballen amb “apriorismes” i va apostar per buscar mecanismes per “estovar posicions i aclarir les regles del joc”. Per aquesta raó, la Generalitat remetrà a Endesa el seu plantejament, després que la companyia enviés el seu, i buscarà atansar posicions que debatran en una taula de treball durant les pròximes setmanes. En aquest sentit, dijous, representants dels ajuntaments que van rebre el burofax d’Endesa es reuniran a Terrassa.

El tercer sector demana posar davant els drets de les persones i la màxima sanció si hi ha talls

Per la seua part, el portaveu de l’àmbit de l’energia de la Taula del Tercer Sector, Martí Batllori, va subratllar que “no es pot amenaçar” amb els drets les persones, va celebrar la resposta conjunta acordada ahir i va demanar a la Generalitat que lideri l’acció perquè “posi al davant el dret de les persones”. L’Aliança contra la Pobresa Energètica va reclamar condonar el 100% d’un deute que veu “il·legítim”, creu que la companyia és responsable que almenys un 30% de les famílies vulnerables no es puguin acollir al bo social i va sol·licitar al Govern que estudiï les vies legals per imposar la màxima sanció a Endesa si talla subministraments.

La reunió d’ahir del Govern, diputacions i municipis.

La reunió d’ahir del Govern, diputacions i municipis.GERARD COMAS ROBERT/ACN

tracking