SEGRE

DIADA CELEBRACIÓ

Torra crida a la unitat i la mobilització massiva per aconseguir la independència

Apel·la a Lleida a la responsabilitat de tots per afrontar la sentència de l’1-O

Ofrena floral al monòlit del Turó de la Seu Vella, on també es va interpretar ‘Els Segadors’.

Ofrena floral al monòlit del Turó de la Seu Vella, on també es va interpretar ‘Els Segadors’.AMADO FORROLLA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de la Generalitat, Quim Torra, va presidir ahir al Turó de la Seu Vella de Lleida l’acte institucional de la Diada Nacional de Catalunya, que per primera vegada es va celebrar de manera unitària entre totes les institucions lleidatanes. Torra va apel·lar a la unitat i la mobilització massiva per culminar el camí cap a la independència.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va reclamar ahir a la celebració de la Diada al Turó de la Seu Vella recuperar la “unitat, la generositat, prendre la iniciativa, recuperar la solidaritat republicana i tornar a explicar els avantatges de la llibertat per al nostre país” de cara a la Diada i a la sentència del judici de l’1 d’octubre. En aquest sentit, va fer una crida perquè l’11 de Setembre sigui el tret de sortida d’una nova etapa que faci recuperar el tremp i “les ganes de fer possible allò que algú va pensar que seria impossible”. Torra va remarcar que tant les institucions com els partits, les entitats, la ciutadania i ell mateix tenen una responsabilitat molt gran davant de la resolució del Tribunal Suprem. “No ho pot esquivar ningú”, va dir, i va recordar que ell mateix com a president ha de fer una proposta per “culminar el camí cap a la independència”. Va apostar perquè es marqui un “horitzó clar, diàfan i sense boires”. Va apel·lar a la responsabilitat col·lectiva quan surtin les sentències.

Segons va assenyalar el president, la “repressió” de l’Estat busca que els catalans independentistes estiguin “a la defensiva, barallats i plens de desconfiança”, “en lloc d’avançar”. Va reiterar que els catalans volen la “sobirania i la capacitat de decidir”. Va afegir que ho volen fer votant, debatent i consensuant de manera pacífica i cívica. Torra va apuntar que el futur es vol decidir de manera “pactada i ordenada, amb un referèndum vinculant i reconegut” però va alertar que si la resposta torna a ser l’opressió, l’exili i la presó, “els catalans seguiran cap endavant”. Torra va presidir l’acte institucional de la Diada a Lleida que va tenir lloc ahir i que per primera vegada van celebrar totes les institucions de manera unitària.

També hi van assistir el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré; el president de la Diputació, Joan Talarn, i l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo. Talarn va posar en relleu el “compromís” de tots els pobles amb la unitat institucional i la llibertat, i va demanar una Diada de reafirmació, de perseverança i de futur davant de la fi d’una “farsa judicial que ens declararà culpables de voler ser lliures”, va dir. Per la seua banda, l’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, va demanar abandonar els ressentiments i la desconfiança i construir ponts per cooperar entre els que defensen la construcció nacional i poder conviure amb aquells més distanciats d’aquest objectiu. Va afirmar que la desconnexió unilateral no és plausible, encara que “l’Estat també sap que la via repressiva no ha debilitat l’independentisme”.

tracking