SEGRE

ESNOTICIA

Torra veu en l'autodeterminació la via per decidir el futur de Catalunya

“Cada dret que ens sigui negat, haurem de tornar a exercir-lo”, manifesta

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, durant el discurs institucional de la Diada.

El president de la Generalitat, Quim Torra, ahir, durant el discurs institucional de la Diada.GENERALITAT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Exercir el dret a l’autodeterminació és l’única manera de resoldre l’actual conflicte polític entre Catalunya i Espanya. Així ho va afirmar ahir el president de la Generalitat, Quim Torra, al discurs institucional de l’Onze de Setembre, en què va emfatitzar que “Catalunya serà el que vulguin els catalans” i va tornar a fer una crida a la mobilització.

El president de la Generalitat, Quim Torra, va manifestar ahir que l’exercici del dret a l’autodeterminació és “l’única manera de resoldre la voluntat dels pobles”. Al discurs institucional de la Diada, va explicar que “cada dret que ens sigui negat, haurem de tornar a exercir-lo” perquè “volem ser ciutadans per voluntat i per adhesió a un projecte de país que ens satisfaci”. El president, que minuts abans havia participat en la tradicional ofrena floral al Fossar de les Moreres i havia escoltat com alguns manifestants independentistes aplaudien les seues polítiques mentre que altres censuraven l’actitud del seu Govern en aquesta qüestió, va insistir que Catalunya “serà el que vulguin els catalans” perquè “som al segle XXI, per molt que alguns s’entossudeixin a tornar al segle XIX o fins i tot al XVIII, i totes les lluites democràtiques i pacífiques han de poder tirar endavant si tenen el suport de la majoria de ciutadans”. I és que Torra va insistir en la necessitat de “sortir sense por als carrers i places a proclamar el nostre compromís innegociable i complet amb la democràcia, els drets socials, civils i polítics, i amb la bandera de la llibertat”.

El president també va fer una crida a la participació en els actes de la Diada perquè “si encara no som lliures, és perquè no hem completat encara el camí”. En aquest sentit, quan falten ja poques setmanes perquè es conegui la sentència del Tribunal Suprem contra la cúpula del procés per l’1-O (més informació a la pàgina 24), va explicar que l’11-S els catalans celebren “la vitalitat i empenta d’un poble que no es deixa doblegar i que mira sense por cap endavant”. “A la Diada no commemorem cap derrota, perquè no estem vençuts”, va afegir. Així mateix, es va conjurar per afrontar l’acció del Govern amb “determinació i valentia, amb intel·ligència i caràcter, amb generositat i unitat, amb iniciativa i convicció, amb serenitat i ambició, amb l’ambició col·lectiva de tots”. “La democràcia, que avui al nostre país està sota un setge llarg i penós, és i serà sempre la resposta dels catalans”, va acabar. “Visca Catalunya, la democràcia i la llibertat”, van ser les seues últimes paraules.

En sintonia amb el discurs de Torra, la consellera de Presidència, Meritxell Budó, va convidar a la participació en els actes de la Diada que, per primera vegada en dos anys, no comptarà amb reforç policial del ministeri de l’Interior i l’acte institucional del qual ha estat ajornat a aquesta nit per la pluja que va caure ahir a Barcelona. “Els actes estan oberts a tothom i el que se’n senti exclòs és perquè decideix autoexcloure-se’n”, va manifestar. Per la seua banda, l’Assemblea Nacional Catalana va elevar a 400.000 la xifra de persones inscrites a la marxa independentista d’aquesta tarda, amb un total de 250.000 samarretes venudes i 1.200 autobusos reservats.

En un altre ordre de coses, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va acordar mantenir les dates previstes per al judici contra Torra per no haver obeït l’ordre de la Junta Electoral Central (JEC) que l’obligava a retirar els llaços grocs dels edificis del Govern en període electoral.

D’aquesta manera, els magistrats van insistir que la vista se celebrarà els dies 25 i 26 d’aquest mes. En paral·lel, la Mesa del Parlament també va decidir mantenir per a aquestes dos dates el debat de política general.

Milers de lleidatans a la manifestació i noliegen fins a 140 autocars Milers de lleidatans assistiran avui a la convocatòria de les entitats sobiranistes a Barcelona i ho faran majoritàriament en transport públic, entre altres motius perquè les autoritats han demanat evitar el vehicle privat. Glòria Segarra, del Secretariat Nacional de l’Assemblea Nacional Catalana a Ponent, va xifrar ahir en 140 els autocars que noliejarà l’entitat per a la massiva manifestació al voltant de la plaça Espanya. Aquesta xifra suposa una vintena menys de busos que a la convocatòria de l’any passat. La demanda de samarretes amb les ensenyes de la manifestació d’avui ha estat molt elevada aquestes últimes setmanes, va afegir.

tracking