SEGRE

HABITATGE TRIBUNALS

El TS veta els desnonaments amb menys de 12 quotes impagades

Per préstecs hipotecaris, i han de ser sobreseguts els que estan en tràmit per un període inferior || Aplica de forma retroactiva la llei aprovada el març passat

Imatge d’una protesta de la PAH per intentar evitar un desnonament a Lleida ciutat.

Imatge d’una protesta de la PAH per intentar evitar un desnonament a Lleida ciutat.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El Tribunal Suprem va dictaminar ahir que els desnonaments en què l’impagament s’ha produït per menys de dotze mesos no han de seguir endavant, amb la qual cosa fixa el criteri per a les execucions hipotecàries pendents després que el Tribunal de Justícia de la UE (TJUE) declarés a començaments d’aquest any abusives les clàusules de venciment anticipat. Així, ha establert que els beneficis de la nova llei hipotecària espanyola, del març d’aquest any, s’estenguin als contractes firmats abans de l’entrada en vigor d’aquesta. Aquesta llei va ampliar el període d’impagament de la hipoteca necessari perquè el banc pogués iniciar el procés de desnonament, que fins aleshores era de tres mesos, a un mínim d’almenys 12 mensualitats o un 3 per cent de l’import a la primera meitat de vida del préstec. A la segona meitat, hi ha d’haver un impagament de 15 mesos o un 7 per cent del capital.

La sentència europea va decretar que les clàusules de venciment anticipat eren abusives, però va fixar que, una vegada suprimides, els tribunals podrien aplicar al seu lloc el dret hipotecari espanyol. La llei llavors vigent en aquell moment permetia executar un préstec hipotecari amb un mínim de tres quotes impagades, per la qual cosa la resolució del TJUE donava suport als desnonaments a partir de la quarta quota impagada. Ara, el Suprem afirma a la interlocutòria que és lògic tenir en compte la nova llei reguladora dels contractes de crèdit immobiliari com a norma més beneficiosa per al consumidor, de manera que ha facilitat unes orientacions per als procediments judicials en execució hipotecària en curs. En concret, assenyala que haurien de ser sobreseguts sense més tràmit els processos en què el préstec es va donar per vençut abans de l’entrada en vigor de la llei 1/2013 de mesures per reforçar la protecció dels deutors hipotecaris. Respecte als processos en què el préstec es va donar per vençut posteriorment a l’entrada en vigor d’aquesta llei, seran també sobreseguts si l’incompliment del deutor no reuneix els requisits de gravetat que recull l’article 24 de la nova llei de crèdit immobiliari. del març. Així, estima que han de ser sobreseguts tots els procediments anteriors al 2013 i els posteriors quan les quotes impagades no superin les 12 mensualitats o el 3 per cent del capital concedit.

tracking