SEGRE

ESNOTICIA

Clam per la unitat

La imminent sentència del judici al procés i les desavinences dels partits polítics independentistes van marcar la Diada, que va tornar a congregar centenars de milers de persones a Barcelona, encara que menys que en altres anys. Els manifestants van clamar per la “unitat estratègica” i l’absolució dels presos. A Lleida es va ‘recuperar’ el Roser.

Referències als presos i estelades omnipresents en una manifestació multitudinària.

Referències als presos i estelades omnipresents en una manifestació multitudinària.ACN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Molta, molta gent, encara que menys que en altres anys. Unes 600.000 persones, segons la Guàrdia Urbana de Barcelona, van formar ahir una estrella amb epicentre a la plaça Espanya de la capital catalana per demanar unitat als polítics i l’absolució dels presos. L’ANC i Òmnium van aconseguir vèncer el desànim inicial i van omplir els carrers de color turquesa. Sota el lema “Objectiu independència”, la manifestació, que va transcórrer de forma cívica, va castigar els polítics que, per primera vegada, no van tenir reservat un espai a primera fila en favor dels familiars dels presos i exiliats. Quan falten pocs dies perquè es faci pública la sentència del judici al procés, la proclama “llibertat presos polítics” va ser gairebé tan corejada com la ja clàssica de “In, Inde, Independència”. A l’hora simbòlica de les 17.14 va començar la mobilització, si bé, des d’hores abans, milers de persones ja omplien Gran Via (on es concentraven els trams amb manifestants de Lleida), Paral·lel, Maria Cristina, Tarragona i Creu Coberta.

La presidenta de l’ANC, Elisenda Paluzie, va demanar “no cedir al xantatge” i va advertir que el sobiranisme “no farà marxa enrere”. Per la seua part, el vicepresident d’Òmnium, Marcel Mauri, va alertar que l’Estat buscarà “l’escarni i la revenja” amb la sentència de l’1-O, per la qual cosa va demanar als partits i a les institucions “sentit d’estat” i no perdre’s en “batalles estèrils”. El president de la Generalitat, Quim Torra, va avançar que la independència serà “al centre de la política a partir d’ara”. D’altra banda, Pedro Sánchez es va vantar al Congrés que amb les seues polítiques, “l’independentisme ha minvat”. Després de la manifestació, que va transcórrer de forma pacífica, es van viure moments de tensió als voltants del Parlament.

El Roser recupera el protagonisme a Lleida La gran mobilització de Barcelona va obligar a matinar els lleidatans i els actes commemoratius de la Diada a Ponent es van concentrar al matí. A Lleida destaca la recuperació del Roser com a epicentre de les ofrenes florals amb l’alcalde, Miquel Pueyo, al capdavant. A més, mig miler de persones es van manifestar per la independència a l’Eix Comercial. Per la seua banda, JxCat va plantar els actes del consell comarcal de l’Urgell al Tarròs, localitat natal de Lluís Companys.

tracking