SEGRE

ESNOTICIA

L'Urgell estrena la Diada amb polèmica al plantar-la JxCat

Primer acte comarcal amb ofrena al monument a Companys al Tarròs || Edils de Junts la celebren als seus propis municipis

Ofrena floral davant del monument a Lluís Companys al Tarròs, poble natal del president afusellat.

Ofrena floral davant del monument a Lluís Companys al Tarròs, poble natal del president afusellat.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de l’Urgell va estrenar ahir la celebració comarcal de la Diada amb polèmica per la plantada de JxCat (com va avançar SEGRE ahir). Alcaldes i regidors d’aquesta formació van rebutjar participar en l’ofrena floral davant del monument a Lluís Companys al Tarròs, localitat natal del president afusellat. Van al·legar que el govern comarcal d’ERC, CUP i PSC va actuar “sense consens” i van optar per celebrar l’Onze de Setembre als respectius municipis o assistir a la mobilització a Barcelona.

La iniciativa de l’ens comarcal pretenia unificar les celebracions de la comarca amb motiu de la Diada, però va acabar evidenciant les tensions entre republicans i JxCat, patents des de l’inici del mandat. El president del consell, Gerard Balcells (ERC), va valorar que la plantada de Junts suposa un “menyspreu a la institució”. “Moltes coses es poden parlar i consensuar, però el govern ha de governar i no ha de demanar permís a l’oposició per fer-ho”, va concloure.

Gerard Balcells va valorar la decisió de JxCat com un “menyspreu” a la institució comarcal

L’acte, celebrat a les nou del matí, va reunir una vintena de persones, entre les quals hi havia tres alcaldes de la comarca: Gerard Balcells, de Sant Martí de Riucorb; Bernat Solé, d’Agramunt, i Òscar Martínez, de Ciutadilla, tots ells d’ERC. També hi van assistir la majoria de consellers comarcals del govern, tant republicans com els de la CUP i el PSC.

En la mateixa línia que la Diada comarcal, el consell organitzarà diumenge el Dia de la Comarca, que tindrà lloc a Belianes i que canviarà el format habitual. Balcells va explicar que “l’objectiu és convertir-lo en una festa popular”, amb una actuació dels Bastoners de l’Esbart Albada de Tàrrega, un concert amb Agustika i un vermut popular. Fins ara, consistia en un ple comarcal i un consell d’alcaldes.

tracking