SEGRE

URBANISME NORMATIVA

La Paeria aixeca la suspensió de llicències urbanístiques i deixa vigent el POUM del 1995

Des de l’aprovació inicial del nou el maig del 2018, els projectes s’havien d’adequar als dos, la qual cosa generava confusió

Imatge d’arxiu del centre de la ciutat, amb el barri de Pardinyes al fons.

Imatge d’arxiu del centre de la ciutat, amb el barri de Pardinyes al fons.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern tripartit de la Paeria ha acordat aixecar la suspensió de llicències vigent automàticament des de l’aprovació inicial el maig del 2018 del nou Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (POUM), que establia que els nous projectes urbanístics i peticions de llicències d’obres i activitats havien d’adaptar-se al pla aprovat el 1995 que va entrar en vigor el 1999 i, alhora, no contravenir el nou. D’aquesta manera, després de la comissió d’Urbanisme i el ple d’aquest mes, qualsevol tramitació de llicència o expedient únicament s’haurà d’ajustar a la normativa del 1995.

Així ho va anunciar ahir el tinent d’alcalde responsable d’Urbanisme, Toni Postius, que va recordar que els grups que ara formen el govern (ERC, JxCat i el Comú) van ser molt crítics amb la tramitació del nou POUM per l’anterior govern, bàsicament al veure-hi falta de consens i transparència, i van anunciar que la paralitzarien si governaven. Postius va afegir que el nou pla queda ara “en suspens a l’espera de buscar el consens i la transversalitat necessaris per portar-lo a una segona aprovació inicial”.

La decisió s’aplicarà a partir de la seua aprovació a la comissió d’Urbanisme i el ple d’aquest mes

Per fer-ho, va indicar que tenen prevista una ronda de trobades amb “totes les entitats i organitzacions que hi van presentar al·legacions i, fruit d’aquesta participació, decidirem si anem cap a una segona aprovació inicial o agafem més temps en la tramitació” per elaborar un pla nou. “Volem que el planejament, que no deixa de ser el full d’instruccions de la ciutat per als pròxims vint anys, sigui fruit de la transparència, el consens i el diàleg, pensant en el bé comú.”

Postius no va poder precisar quants expedients es troben afectats per la suspensió de llicències, però va apuntar que han estat “tots els que han entrat des del maig del 2018”.

“Durant aquests últims mesos hi ha hagut moltíssimes queixes d’entitats, ciutadans i gremis”, va admetre, i va assenyalar que aquesta situació ha provocat confusió i por” entre promotors i particulars, cosa que ha comportat una “paràlisi a nivell de ciutat perquè no sabien si el POUM tiraria endavant o no i, davant del dubte, han preferit esperar”.

“Hem anat tan de pressa com hem pogut perquè no hi pot haver un perjudici per al desenvolupament de Lleida”, va subratllar, i va incidir que ara hi ha un marc jurídic clar.

En tot cas, va voler deixar clar que no es prova de reiniciar el POUM de zero i va precisar que la suspensió té un termini màxim de dos anys, de manera que es “guarden” vuit mesos per “si un dia decidim tirar endavant la segona aprovació inicial, perquè la llei diu que si ja has consumit els dos anys, te n’has d’esperar tres més”.

Ajuntament i sector preveuen ara una allau de peticions Tant la Paeria com el sector immobiliari preveuen una allau de peticions de llicències una vegada entri el vigor la decisió d’aixecar la suspensió per als expedients que no compleixen els dos plans. El tinent d’alcalde Toni Postius va precisar que no retiren tot l’expedient del nou POUM, sinó que esperen aprofitar part del treball efectuat pels tècnics, i va afegir en aquest sentit que encara estan pendents “alguns informes sectorials, mentre que algun és desfavorable i altres favorables, però amb condicions”.

tracking