SEGRE

REG PROJECTES

El Segarra-Garrigues, en el moment “més crític” per falta de pressupostos

Els regants denuncien l’aturada de les obres i el Govern anuncia un pla financer

Visita a una plantació de pistatxos organitzada per la Cooperativa d’Ivars i el Grup Borges i que va reunir 45 agricultors.

Visita a una plantació de pistatxos organitzada per la Cooperativa d’Ivars i el Grup Borges i que va reunir 45 agricultors.SEGRE TÀRREGA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els regants del Segarra-Garrigues consideren que el projecte passa pel seu pitjor moment al coincidir que propietaris de finques tenen autorització per començar les obres en més de 1.100 hectàrees de reg però els projectes estan parats per falta de pressupostos de la Generalitat. La conselleria presentarà en breu un pla econòmic financer.

El president del canal Segarra-Garrigues, Josep Maria Jové, va dir ahir, en el marc de la jornada del projecte Pistatxo organitzada entre la Cooperativa d’Ivars i el Grup Borges, que “el Segarra-Garrigues viu el seu pitjor moment”, ja que “tenim totes les obres paralitzades per falta de pressupost” de la Generalitat per aquest any. Jové va explicar que hi ha quatre sectors que fa un any que esperen diners per iniciar les obres malgrat comptar amb el compromís de finançament per part de la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà. Es tracta, entre d’altres, del sector 9.1 (les Borges Blanques), sector 10-11-14 (l’Albagés, el Soleràs i el Cogul), sector 13 (Aitona, Seròs i Llardecans) i sector 15 (Cervià de les Garrigues). La superfície és d’almenys 1.100 hectàrees i, segons Jové, podria arribar a les 1.700. El president del canal Segarra-Garrigues va lamentar que “tot i comptar amb el mínim d’adhesions dels regants requerit per impulsar els projectes (60%) des de fa un any, no podem avançar i això és negatiu per al sector, ja que trenca totes les expectatives i previsions dels agricultors i empresaris”.

En una visita a Tàrrega el 5 d’octubre de l’any passat, la consellera va recordar que “anem amb un pressupost prorrogat” encara que “treballem en un nou pressupost que esperem que tiri endavant” en què prioritzaran les obres. Està previst que la setmana que ve, el dijous 19, es reuneixi el comitè tècnic del Segarra-Garrigues a Tàrrega per intentar desencallar aquests projectes.

A consultes d’aquest diari, la conselleria d’Agricultura va reconèixer que no hi ha actualment consignacions pressupostàries per a les obres de nous sectors del Segarra-Garrigues, malgrat que va apuntar a la possibilitat d’incloure algun dels sectors a l’espera al pla econòmic i financer que prepara la Generalitat en absència d’uns pressupostos en vigor.

Va afegir que està prevista una reunió entre representants de la conselleria i de la comunitat de regants per abordar aquesta qüestió i va recalcar que, al marge de nous sectors, hi ha inversió per liquidar crèdits i mesures ambientals, entre altres partides.

El president d’ACORD (Associació de Cooperació Rural per al Desenvolupament), Antoni Pujol, va avançar que a finals d’any està previst plantar unes deu hectàrees de pistatxo al Canal d’Urgell, al Tarròs, Anglesola i Barbens, que se sumaran a l’experimental de Preixana (que rega del Canalet).

Borges acabarà l’any amb 198 ha de pistatxos, un 25% de la demanda El projecte Pistatxo del Grup Borges comptarà a finals d’any amb 198 hectàrees entre Catalunya (la majoria a Lleida) i la Franja, que a ple rendiment, en un termini de deu anys, produiran de 2.000 a 2.200 kg/ha, és a dir, gairebé 500 tones. Segons el responsable de projectes agrícoles del Grup Borges, Joan Fortuny, “pot suposar el 25 per cent del pistatxo que necessita Borges amb el valor afegit que es tracta de producte de proximitat”. Aquestes dades es van donar a conèixer en una jornada que va organitzar la Cooperativa d’Ivars i el Grup Borges. El projecte se suma a un dels motors del Segarra-Garrigues.

Visita a una plantació de pistatxos organitzada per la Cooperativa d’Ivars i el Grup Borges i que va reunir 45 agricultors.

Visita a una plantació de pistatxos organitzada per la Cooperativa d’Ivars i el Grup Borges i que va reunir 45 agricultors.SEGRE TÀRREGA

tracking