SEGRE

ESNOTICIA

Només un de cada cinc-cents cotxes de Lleida funciona amb energia alternativa

A la província de Lleida només un de cada cinc-cents cotxes funciona amb energies alternatives, sobretot electricitat, segons la Direcció General de Trànsit. La capital aposta per la mobilitat sostenible i ahir va anunciar que vol reduir un 30% en 4 anys les 129.500 tones de CO2 que es produeixen a la capital, bàsicament pel trànsit.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Només un de cada cinc-cents cotxes de la província de Lleida funciona actualment amb energia alternativa al gasoil i la gasolina. En concret, 419 d’un total de 231.910 turismes, segons estadístiques de la Direcció General de Trànsit d’aquest any, que concreten que 201 són elèctrics, 149 funcionen amb gas liquat de petroli, 57 amb gas natural, un amb etanol i d’11 no especifica el tipus de combustible. En el cas de les furgonetes, només 219 de 29.319 no són dièsel (n’hi ha 24.017) o de gasolina (5.245). Així mateix, únicament 31 de 32.011 motos utilitzen energia verda, així com 38 de 17.617 ciclomotors i 10 de 31.201 camions de fins a 3.500 quilos.

Aquest balanç de turismes ecològics a la província resulta més aviat escàs tenint en compte que la prohibició de la fabricació de cotxes dièsel i gasolina a certs països d’Europa té el 2040 com a any límit. De fet, l’objectiu per a una mobilitat sostenible és promoure els desplaçaments caminant i l’ús de patinets elèctrics, bicicletes, transport públic i cotxes propulsats amb energies alternatives. Per a això, ahir es va celebrar a la capital el Dia sense Cotxes, després d’haver quedat en l’oblit des del 2005.

La Paeria va tallar una desena de carrers principals, que van ser “recuperats” per als ciutadans amb múltiples activitats, com una pedalada amb uns dos mil participants, circuits de patinets elèctrics i de cotxets elèctrics per a nens, un mercat a la Bordeta i activitats lúdiques i esportives a Balàfia i Pardinyes.

L’alcalde, Miquel Pueyo, va dir que “no podem excusar-nos en el tòpic que Lleida és una ciutat poc contaminada sinó que hem d’aprofitar la relativa poca extensió de la trama urbana. Però el que pot aconseguir un canvi és la convicció dels ciutadans”.

En aquest sentit, el tinent d’alcalde i regidor de Transició Energètica, Sergi Talamonte, va assegurar que cada any es produeixen a Lleida 129.500 tones de CO2, bàsicament pel trànsit, i va anunciar la intenció de la Paeria de reduir la xifra un 30 per cent en quatre anys. “És part del pacte de govern treballar per la mobilitat amb una jerarquia en la qual en primer lloc hi ha els vianants i després els patinets, bicis i transport públic”, va indicar i va apuntar que treballaran en la “política de pacificació del trànsit” i amb més carrils bici i zones amb la velocitat limitada a 20 i 30 quilòmetres per hora. Així ho va ratificar també el regidor de Mobilitat, Joan Ramon Castro, que va afirmar que cada dia entren a Lleida 82.000 vehicles. “Són molts i comencem a no poder absorbir-los. Hem d’intentar que no acabin d’entrar a la ciutat”, va subratllar.

Castro va afegir que “ocupar la via els vianants i aquests vehicles no hauria de ser un sol dia sinó més”, però va indicar que de moment no aplicaran una limitació com es farà a Barcelona, on el 2020 no podran circular per bona part de la ciutat els vehicles matriculats abans del 2003. “És una normativa que ens ve d’Europa. De moment no estem en condicions de poder fer-ho. No tenim mitjans, però intentarem ferho”, va assenyalar. Respecte a la normativa sobre la circulació de patinets elèctrics, va recordar que van acordar amb les associacions de vehicles de mobilitat personal i de bicis reformar la que va aprovar l’anterior govern municipal. També va incidir que el quadre de multes per infringir- la (de 80 a 200 euros) serà aprovat per decret. Pueyo va postil·lar que fins ara no es podia sancionar perquè no existia aquest quadre i va dir que “estarà entre ara i principis de l’any que ve”. Va recordar, així mateix, que una normativa europea homogeneïtzarà les regulacions dels municipis. En tot cas, va recalcar que “hem de procurar implementar polítiques en els propers anys perquè el canvi climàtic ja no és una amenaça sinó una realitat”.

La pedalada organitzada amb motiu del Dia sense Cotxes va congregar uns dos mil participants.

La pedalada organitzada amb motiu del Dia sense Cotxes va congregar uns dos mil participants.MAGDALENA ALTISENT

La pedalada organitzada amb motiu del Dia sense Cotxes va congregar uns dos mil participants.

La pedalada organitzada amb motiu del Dia sense Cotxes va congregar uns dos mil participants.MAGDALENA ALTISENT

tracking