SEGRE

TRIBUNALS

Justícia posa en marxa un nou jutjat de família a Lleida

A partir de demà

Vistes del Canyeret

Vistes del CanyeretMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El Departament de Justícia posarà en marxa el dia 1 d'octubre un nou jutjat de família a Lleida, el Jutjat de Primera Instància número 9 de la capital del Segrià. Suposarà la incorporació de vuit professionals (quatre tramitadors, tres gestors judicials i un auxili judicial).

A banda, aquest segon jutjat de família de Lleida comptarà amb un jutge i un lletrat, que depenen del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) i del Ministeri de Justícia, respectivament. Justícia ha invertit en ela posada en marxa del nou òrgan judicial gairebé 50.000 euros en l'adequació de l'espai i la dotació del mobiliari. El nou òrgan està ubicat al Canyeret, l'edifici judicial de Lleida. La seu judicial també ha estrenat enguany set sales de vista i un nou arxiu judicial.

El jutjat, ubicat a l'edifici judicial de Lleida, estarà especialitzat en l'àmbit de la família i, per tant, tractarà casos relacionats amb els matrimonis, les separacions, els divorcis, les filiacions i les adopcions. Decidirà també sobre les tuteles, els internaments i les incapacitacions de persones. Amb la posada en marxa d'aquest nou òrgan judicial, Lleida disposarà de dos jutjats dedicats a la família.

Incorporació de vuit nous professionals El Departament de Justícia incorpora vuit professionals al nou jutjat però el nou òrgan comptarà també amb un jutge i un lletrat, que depenen del CGPJ i del Ministeri de Justícia, respectivament.

El partit judicial de Lleida dona servei a 65 municipis: uns 36 del Segrià, 8 que pertanyen al Pla d'Urgell i a tots els municipis de les Garrigues, amb una població total de més de 238.000 habitants. El Canyeret ha estrenat aquest 2019 set noves sales de vistes i un gran arxiu judicial El gener del 2019 van entrar en funcionament les set noves sales de vistes que va construir el Departament de Justícia a la planta baixa de l'edifici judicial del Canyeret. Dues d'aquestes sales es poden convertir en una de sola per acollir judicis amb gran quantitat de persones implicades.

El nou jutjat de família s'ha ubicat a l'espai que va quedar lliure al substituir les antigues sales de vistes per les actuals. També s'ha construït un arxiu amb capacitat per a més de 5.000 metres lineals de documents compactes. Fins a principis d'any els jutjats de Lleida no disposaven d'arxiu i la documentació estava repartida en diferents espais de l'edifici.

Justícia reclama a Madrid el cost de la posada en marxa dels nous jutjats Quan es completi el període 2019-2020, la Generalitat haurà posat en funcionament un total de catorze nous jutjats aprovats el 2017 pel govern espanyol. Es tracta dels jutjats a Badalona (1a Instància 8), Barcelona (1a Instància 59 i Mercantil 11), Granollers (1a Instància 8 i 9), Mataró (1a Instància 9), Reus (1a Instància 7), Terrassa (1a Instància 9), el Vendrell (1a Instància i Instrucció 9) i l'Hospitalet de Llobregat (1a Instància 8). Durant aquest any es crearan els jutjats de Sabadell (1a Instància 9 i 10) i Lleida (1a Instància 9); i el 2020 entrarà en funcionament el de Girona (1a Instància 7).

El pressupost per fer efectiva la creació d'aquests òrgans és de 8.399.177 euros, que corresponen a les partides d'obres, instal·lacions, mobiliari, tecnologies de la informació i treballadors dels jutjats. Aquest cost l'està assumint exclusivament el Govern ja que el Ministeri de Justícia no ha transferit encara el cost d'aquests nous òrgans. No obstant, aquest abril el Ministeri de Justícia ha aprovat la creació de dotze nous òrgans judicials. El cost dels 26 nous jutjats -els aprovats el 2017 i els d'enguany- té un impacte anual de prop de 15 milions en el pressupost del Departament de Justícia.

És per això que la consellera Ester Capella va avisar l'executiu espanyol que els nous jutjats aprovats aquest abril només es faran realitat quan el ministeri assumeixi el cost de la seva posada en marxa. Els dotze jutjats aprovats per Madrid són a Barcelona (1a Instància 60, Mercantil 12, Social 34 i 35), Reus (1a Instància 8), Terrassa (Social 3), Arenys de Mar (1a Instància 8) i Vic (1a Instància 6), a més de 3 places de magistrat a les seccions civils de l'Audiència de Barcelona i una altra per a la Secció Penal 21 de Barcelona.

tracking