SEGRE

POLÍTICA SIMBOLOGIA

La Junta Electoral ordena retirar pancartes i llaços de totes les seus de la Generalitat

L’obliga a fer-ho abans de les tres de la tarda de demà al “no ser símbols neutrals” || La Paeria recorre la retirada de les seues al·legant que expressen un posicionament social i no polític

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Junta Electoral Central (JEC) va ordenar ahir al president de la Generalitat, Quim Torra, que abans de les tres de la tarda de demà retiri de tots els edificis públics del Govern els símbols independentistes o de suport als polítics presos o exiliats que s’hi llueixin perquè exhibir-los suposa “un incompliment de l’obligació de neutralitat política” que els poders públics han de mantenir durant el període electoral. L’organisme estima així la denúncia presentada per Ciutadans la setmana passada. Divendres passat, per ordre del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), va ser retirada de la façana principal del Palau de la Generalitat una pancarta que al·ludia als “presos polítics i exiliats”. En la seua resolució, la JEC reitera els arguments que ja va esgrimir en els successius acords que, sobre el mateix assumpte, va adoptar durant la campanya de les eleccions generals del 28 d’abril.

En aquest sentit, el delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, va al·legar que “acatarem la resolució com ja hem fet altres vegades”, però va precisar que no li consta que hi hagi llaços grocs a cap edifici de la Generalitat a Lleida. “La majoria de les delegacions comparteixen espai amb oficines i negocis i no crec que hi hagi molta simbologia”, va dir Farré.

Paral·lelament, l’ajuntament va presentar ahir un recurs a la Junta Electoral de Zona (JEZ) després que aquesta li donés dimarts passat un termini de 24 hores per retirar la pancarta i el llaç groc penjats a les façanes de la Paeria arran que el grup municipal de Ciutadans ho denunciés.

L’escrit que l’alcalde, Miquel Pueyo, va presentar ahir a la JEZ, reclama anul·lar la resolució, suspendre-la fins que no s’hagin respost les al·legacions i solucionar els defectes d’“indefensió” que assegura que hi ha a la resolució. En aquest sentit, la tinent d’alcalde Jordina Freixanet va dir que a l’ordre hi ha una situació d’indefensió perquè “no estableix un termini per presentar al·legacions” i que equipara la pancarta amb una bandera estelada, una cosa que consideren “una al·lusió genèrica”.

Així mateix, el recurs recalca que la pancarta és “un posicionament social. És una manifestació institucional que coincideix amb una voluntat social majoritària i que en cap cas busca finalitats partidistes”.

Contractes de lloguer amb clàusula “antibanderes” als balcons Propietaris de pisos de lloguer han introduït clàusules als contractes perquè els inquilins no posin banderes als balcons i finestres. Així ho va assegurar un assessor jurídic del col·legi d’administradors de finques de Catalunya. Per la seua part, segons el president del col·legi d’administradors de finques de Lleida, Jaume Facerias, “aquest tipus de clàusules les pot posar qui vulgui i del que sigui. Ja sigui prohibir posar banderes als balcons o que hi hagi mascotes a l’habitatge”, va assenyalar Facerias, que va dir que no li constava que a Lleida s’hagin firmat contractes que prohibeixen penjar banderes als pisos.

476404_2.jpg

476404_2.jpgMAGDALENA ALTISENT

476404_1.jpg

476404_1.jpgMAGDALENA ALTISENT

tracking