SEGRE

ECONOMIA ORDENANCES FISCALS 2020

La Paeria apujarà les taxes un 1,4% després de 7 anys congelades i més d'un 10% la zona blava

Aplicarà de manera general l’IPC interanual i preveu bonificacions per “afavorir la transició ecològica i la justícia social” || L’impost sobre construccions augmentarà un 8,3% i l’IAE, del 2% al 5%

Els edils Anna Campos, Montse Pifarré i Sergi Talamonte, abans de presentar les ordenances.

Els edils Anna Campos, Montse Pifarré i Sergi Talamonte, abans de presentar les ordenances.MAGDALENA ALTISENT

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El govern tripartit de la Paeria apujarà un 1,4% les taxes i impostos municipals del 2020 (percentatge corresponent a l’IPC interanual de Catalunya), després de set anys de congelació, encara que algunes, com la que regula la zona blava, s’incrementaran molt més, per sobre d’un 10%. En concret, la primera hora d’estacionament passa de 0,95 a 1,05 euros (10,5%); la segona, d’1 a 1,15 (15%); i l’última mitja hora, de 0,50 a 0,65 (30%).

La regidora d’Hisenda, Montse Pifarré, va argumentar que aquestes tarifes no s’actualitzaven des de feia molt temps i que, malgrat que de manera global supera el 10%, es tracta només de “cèntims”. El ple per aprovar les ordenances està previst per al proper dia 16.

El ple per aprovar les ordenances fiscals de l’any que ve se celebrarà el dimecres dia 16

L’Impost sobre Béns Immobles (IBI) també augmentarà de manera general a l’aplicar l’actualització de l’IPC (el tipus impositiu serà del 0,957), però s’incrementarà molt més per a 665 immobles no residencials de valors cadastrals més alts destinats a determinats usos (vegeu el desglossament lateral superior).

Pifarré va indicar també que l’Impost de Construccions, Instal·lacions i Obres (ICIO) passa del 3% del cost de l’obra al 3,25% (un augment del 8,3%) i “revertirà en la millora de l’eficàcia a l’hora de tramitar els permisos”.

Així mateix, va afegir que incrementaran l’IAE entre un 2% i un 5% en funció de les categories dels carrers. Va remarcar que les empreses que instal·lin tecnologia fotovoltaica tindran una bonificació de fins al 50% del cost i que també tindran bonificacions les que contractin energia 100% renovable.

A més a més, l’ajuntament preveu disminuir la tarifa per als paradistes del mercat ambulant del Camp d’Esports amb l’objectiu d’“afavorir-ne la dinamització”.

La regidora d’Hisenda va afirmar que aquestes ordenances fiscals “estan marcades per la progressivitat, l’actualització segons l’IPC i moltes bonificacions per afavorir la transició ecològica i ser socialment més justos”. “Intentem protegir les famílies i la petita i mitjana empresa, així com afavorir les polítiques del medi ambient i de la millora de l’habitatge”, va subratllar.

Va recordar, d’altra banda, que han hagut de “fer front a la situació que ens hem trobat [en al·lusió al deute que arrossega la Paeria] a través d’una gestió molt responsable de les finances públiques amb dos objectius: disminuir el deute que pot paralitzar moltes de les accions del govern i complir amb el nostre compromís i desig de millorar la vida de les persones”.

tracking