SEGRE

La Paeria estudiarà alternatives per millorar l'atenció als temporers

Disposar d'un alberg, mòduls prefabricats o ajuts als empresaris per al lloguer de pisos són algunes de les propostes

La reunió sobre la campanya d'atenció als temporers a Lleida.

La Paeria estudiarà alternatives per millorar l'atenció als temporersAjuntament de Lleida

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'Ajuntament de Lleida ha començat a treballar per definir el model que implementarà l'any vinent per atendre als temporers que arriben a la ciutat i minimitzar la presència de persones que dormen al carrer a la ciutat durant els mesos d'estiu. La regidora de les Polítiques per als Drets Socials, Regina Cairol, considera que seria una "irresponsabilitat" continuar amb el model de "pla d'emergència o pla de xoc" per al qual ha optat aquesta campanya el govern d'ERC, JxCat i del Comú "perquè quan vam arribar al juny no estava res previst". "Volem abordar la campanya de la recollida de fruita dolça amb un escenari diferent al qual hem treballat", ha exposat.

Una de les principals preocupacions és donar resposta a la problemàtica que suposa el tema de l'allotjament i la presència de temporers dormint al carrer. Per això, en la reunió de la taula convocada per la Paeria amb la presència de representants de la Generalitat, organitzacions agràries, sindicats i entitats socials s'han posat damunt la taula diferents propostes en aquest sentit com ara que Lleida pugui disposar d'un alberg municipal permanent, la instal·lació temporal de mòduls prefabricats que serveixen d'habitatge o la concessió d'ajuts als empresaris agraris perquè puguin llogar pisos on puguin dormir els temporers que tenen contractats, entre altres.

Cairol s'ha compromès a tenir en compte aquestes propostes per tal de començar a dissenyar el model pel qual acabarà optant la Paeria, tot i que ja ha descartat la construcció o adequació d'un alberg amb vista a la campanya del 2020, però no ha tancat la porta a aquesta opció per a més endavant. "Hem d'estudiar la solució més econòmica, pràctica i a nivell de temps", ha remarcat la regidora. En aquest sentit, Regina Cairol ha explicat que la voluntat és "tenir el projecte avançat abans de Nadal i mig dissenyat i perfilat per Setmana Santa".

La Paeria facilita allotjament a 569 temporers, dels 973 atesos enguany

La regidora de les Polítiques per als Drets Socials ha explicat que, a través del "pla de xoc", l'Ajuntament de Lleida, amb la col·laboració de diferents entitats socials, ha atès aquesta campanya a través de l'oficina d'atenció municipal a temporers a 973 persones, un 1,5% dels quals estaven en situació de vulnerabilitat per diferents motius, que s'han pogut beneficar dels serveis d'informació, de dutxa, de guarda-roba i alimentació, al pavelló de l'Antorxa en les primers setmanes, i durant la resta de l'estiu al pavelló Agnès Gregori. Del total de persones ateses, la Paeria ha facilitat allotjament a un total de 569 temporers durant aquesta campanya. Cairol ha remarcat que alguns dels temporers que arriben a Lleida estan en situació irregular, fet que n'impossibilita la seva contractació.

Implicació d'institucions, entitats i sindicats

La Paeria ha reunit aquest dijous els diferents agents implicats en la campanya de la fruita i l'atenció als temporers que arriben a Lleida per treballar-hi. L'objectiu d'aquesta mesa de treball és anar celebrant reunions de forma periòdica, al marge de les taules que ja convoquen la Generalitat i la subdelegació del govern espanyol a Lleida. A la vegada, la Paeria constituirà tres comissions tècniques que se centraran en buscar una solució al tema de l'allotjament, en la problemàtica dels temporers que arriben en situació irregular, i una tercera centrada en el tema de la contracció i compliment de les normatives, tant per part dels treballadors agraris com dels empresaris.

El director dels serveis territorials de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Santacana, ha reiterat la voluntat del Govern de contribuir a donar resposta a aquesta problemàtica i s'ha compromès a estudiar la proposta per la qual acabi optant la Paeria amb vista a l'any vinent per tal que el Govern hi pugui contribuir econòmicament d'alguna manera. Tot i que ha reiterat la necessitat que s'aprovin els pressupostos de la Generalitat per al 2020 per poder comptar amb alguna partida, de la mateixa manera que per poder habilitar ajuts per a la construcció o reforma d'allotjaments per a temporers, tal com reclamen les organitzacions agràries.

El president d'Asaja Lleida, Pere Roqué, ha tornat a defensar l'aposta de l'organització agrària pel lloguer de diferents mòduls prefabricats que funcionin temporalment com a albergs "com la solució més fàcil i econòmica". Així mateix, ha recordat que l'actual normativa urbanística impossibilitat construir un alberg permanent a l'Horta. Des de la UGT han tornat a posar de relleu la problemàtica social que suposa per a Lleida i municipis propers la campanya de la fruita l'arribada de persones en cerca d'un lloc de treball que no disposen d'un allotjament.

tracking