SEGRE

INSTITUCIONS FINANCES

La Generalitat deu a la UdL 3,8 milions de fa més de 14 anys

Import corresponent a partides de pressupostos anteriors al 2006 || Aportacions efectuades en els últims anys han reduït en un milió el deute històric

Acte d’inauguració del curs de la UdL el 24 de setembre.

Acte d’inauguració del curs de la UdL el 24 de setembre.MAITE MONNÉ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La Generalitat manté un deute històric amb la Universitat de Lleida (UdL) de 3,8 milions d’euros per partides que estan pendents de pagament des del 31 de desembre del 2005. Segons reflecteixen els comptes generals de la UdL del 2018, aquest import pendent correspon a dos grans conceptes: transferències corrents d’abans del 2003 per un import d’1,697 milions d’euros, i el pla d’inversions 2001-2005, per 3,065 milions. Aquest document detalla que des d’aleshores el Govern català ha anat abonant diferents quantitats anuals, però que a 31 de desembre del 2018 encara devia 3.886.326,24 euros. També indica que aquest deute està reconegut “mitjançant un escrit tramitat pel departament d’Empresa i Coneixement”.

Fonts de la universitat van assenyalar a aquest diari que cada any reclamen al Govern el pagament d’aquest deute i van mostrar la seua confiança que algun dia l’acabaran cobrant. No obstant, també van deixar clar que aquesta situació no afecta el resultat anual perquè aquesta quantitat està proveïda al pressupost. Precisament, l’auditoria dels comptes de la UdL del 2018 adverteix, en relació amb aquest deute històric de la Generalitat, que no “se’ns ha acreditat que l’ens concedent tingui reconeguda l’obligació corresponent”.

Els auditors dels comptes de la UdL avisen que no està acreditat que aquest deute estigui reconegut

Tant la UdL com la resta de les universitats catalanes han denunciat en els últims anys que la reducció del finançament per part del Govern a partir de les retallades pressupostàries aplicades el 2011 els està posant en greus dificultats. En aquest sentit, l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (ACUP) va destacar fa unes setmanes a través d’un escrit públic que els diners que reben són inferiors als de fa una dècada, situació que va qualificar d’“insostenible”. L’ACUP va reclamar “decisions reals i efectives” per revertir aquesta situació. El rector de la UdL, Jaume Puy, va fer el mateix a l’acte inaugural del curs.

El Govern diu que estudiarà pagar-ho tot si hi ha nou pressupost

La secretaria d’Universitats i Investigació de la Generalitat “es plantejaria eixugar completament” aquest deute històric “en el cas de disposar de nous pressupostos [els comptes del Govern fa dos anys que estan prorrogats] i d’una dotació més gran de diners per a universitats”. Així ho van afirmar a aquest diari fonts d’aquest departament, que van reiterar que “és a la nostra agenda absorbir aquest deute si hi ha una millora de finançament en els pressupostos”. També van detallar que des del 2011 han destinat recursos per anar liquidant de forma progressiva aquesta quantitat pendent. En aquest sentit, van indicar que a finals del 2006 l’import era de 4,8 milions d’euros i que després de les aportacions efectuades al llarg dels últims exercicis s’ha reduït en un milió.

tracking