SEGRE

TRIBUNALS JUDICI

Les acusacions asseguren que Lanuza va matar la funcionària per robar-li

L’Audiència de Lleida acull des d’ahir el judici pel crim del carrer Acadèmia, que es va produir el febrer del 2017. Al banc dels acusats s’asseu Jordi Lanuza, un instal·lador de fibra òptica que va ser detingut al cap de quatre mesos. Un jurat popular haurà de decidir si és culpable o innocent. Fiscalia i acusació mantenen que la va matar per robar-li.

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Jordi Lanuza va matar Amparo Soler Betés, una funcionària d’Ensenyament de 61 anys al seu habitatge del carrer Acadèmia el 17 de febrer del 2017, per robar-li els diners que tenia a casa per poder assumir els deutes. Així ho van assegurar ahir la fiscal i l’acusació particular al jurat popular que haurà de derimir si Lanuza, que era l’home que va instal·lar la fibra òptica a la víctima, és l’autor de la mort. L’Audiència va acollir ahir la primera sessió d’un judici que es preveu maratonià. En canvi, el lletrat de la defensa, Roberto Salom, va assegurar que acreditaran que no hi ha proves de l’autoria.

cronologia

  • Primera trobada. 13-1-2017: Jordi Lanuza va anar a casa d’Amparo Soler, originària de Ballobar, per instal·lar-li la fibra òptica.
  • Contacte telefònic. 16-2-2017: La dona va quedar amb l’instal·lador perquè anés a casa seua a configurar el wifi al portàtil que havia comprat.
  • Mort violenta. 17-2-2017: Amparo Soler mor al rebre quatre punyalades al coll a l’interior del seu domicili. La porta d’entrada no està forçada.
  • Lanuza declara als Mossos. 18-2-2017: L’ara acusat és citat a declarar a Mossos. Assegura que el dia abans va anar a casa de la víctima però que no hi va poder contactar.
  • Detenció al juny. 7-6-2017: Els Mossos van detenir Lanuza al seu domicili, al carrer Juli Cèsar, situat a 500 metres del pis de la víctima. 

La fiscal va explicar que “només una hora després que es cometés l’homicidi, l’acusat va enviar un missatge a la seua dona explicant que el BBVA li havia concedit un crèdit de 10.000 euros que no figura enlloc i tres dies després va pagar en efectiu 5.600 euros en metàl·lic de la reforma de la cuina del seu habitatge”. L’advocada de la família de la víctima, Marta Duró i que exerceix l’acusació particular, va afegir que Lanuza “tenia la nòmina embargada i es va declarar insolvent quan va ser condemnat al cap d’un mes en un judici per estafa i falsedat documental”. La hipòtesi que estudia el Ministeri Públic és que l’acusat, que setmanes abans havia posat la fibra òptica a l’habitatge d’Amparo Soler, es va oferir per ajudar-la amb la instal·lació del wifi a l’ordinador que s’havia comprat però que, en realitat, era un engany per robar-li “ja que sabia que tenia diners en efectiu” i la va matar quan el va descobrir, segons van afirmar.

Una hora després dels fets va dir a la seua parella que li havien concedit un crèdit de 10.000 euros

Els enregistraments de les càmeres de seguretat que hi havia a la zona, i que la defensa va intentar anul·lar, són una de les principals proves que hi ha contra l’acusat. Les imatges revelen que la víctima va arribar a casa a les 14.16 hores i que només un minut després l’acusat apareixia al portal, malgrat que ell va afirmar que hi va anar cap a les 14.30 hores i que, com que ningú li va contestar, se’n va anar, va trucar a la víctima des del cotxe i li va dir que no havia pogut localitzar-la. Una falsa coartada, per a les acusacions. També serà clau la declaració d’un veí, que va dir que va veure que Lanuza entrava a l’habitatge, la qual cosa explica que la porta no va ser forçada. Va sortir del pis a les 15.04 hores i portaria a sobre l’ordinador, que mai s’ha trobat. Els investigadors tampoc han trobat l’arma. Una altra prova és la gota de sang que van trobar als pantalons de la víctima i que té l’ADN de l’acusat.

Fiscalia hi veu homicidi però no descarta l’assassinat La Fiscalia sol·licita una condemna de quinze anys de presó per un delicte d’homicidi amb l’agreujant d’abús de superioritat. Tanmateix, la representant del Ministeri Públic va assegurar que no descartava acusar-lo finalment d’un delicte d’assassinat, com manté l’acusació particular, que eleva la petició fins als 22 anys i mig de presó al considerar que l’autor va actuar de manera astuta i sorprenent contra la víctima, que no va poder defensar-se del brutal atac. Amparo Soler va morir al rebre quatre punyalades al coll.  “Anava en sabatilles i la van trobar a mig metre de la porta d’entrada”, va assegurar l’advocada Marta Duró, que va afegir “per als Mossos d’Esquadra es tracta d’un assassinat”. El judici continuarà aquest matí amb la declaració de l’acusat. No és la primera vegada que Lanuza és jutjat a l’Audiència de Lleida. L’any 2005 va ser condemnat a cinc anys i tres mesos de presó per haver lligat la seua exdona i haver-la agredit durant nou hores. La va segrestar quan aquesta va voler acabar amb la relació només tres mesos després de casar-se.

Jordi Lanuza, ahir al banc dels acusats davant d’un jurat popular format per cinc dones i quatre homes.

Jordi Lanuza, ahir al banc dels acusats davant d’un jurat popular format per cinc dones i quatre homes.MAGDALENA ALTISENT

tracking