SEGRE

La Paeria retira la pancarta en suport als presos independentistes

L'ajuntament de Lleida acata l’ordre de la Junta Electoral Provincial

.

La Paeria retira la pancarta en suport als presos independentistesMagdalena Altisent

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

L'ajuntament de Lleida ha retirat aquest dimecres de la façana que dóna a l’avinguda Blondel la pancarta en suport als independentistes presos i exiliats, amb la qual cosa ha acatat l’ordre de la Junta Electoral Provincial, que al seu torn ratifica la resolució de la Junta de Zona que va instar dijous a retirar en vint-i-quatre hores la pancarta i el llaç groc penjat a la façana de la plaça Paeria al considerar-los “partidistes”, després de rebre una denúncia de Ciutadans.

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha dit que els símbols són retirats de forma "temporal" fins després del "període d'excepcionalitat" marcat per les eleccions espanyoles, i que després els tornaran a penjar. Així mateix, ha remarcat que acaten la JEZ, sense entrar en "jocs simbòlics" perquè ara toca fer "política amb el cap fred" encara que sigui difícil a les portes de la sentència al judici del procés.

Pueyo ha recordat que la regidora de Cs Ángeles Ribes va presentar la denuncia demanant la retirada de la pancarta i el llaç el dia 1 d'octubre i que aquell mateix dia, en tres quarts d'hora la Junta Electoral es a reunir i en una hora i mitja va enviar el correu a la Paeria per retirar la pancarta. Segons l'alcalde, com que el procediment era "insostenible" des del punt de vista jurídic, van presentar un recurs al·legant indefensió i exposant que la pancarta i el llaç no són un símbol d'una candidatura ni el missatge d'un partit polític, sinó "un sentiment compartit per la majoria de la societat lleidatana".

La Junta Provincial va notificar ahir a les dotze del migdia a l’ajuntament el seu acord per unanimitat de confirmar la resolució del passat dia 1 de la de Junta de Zona. Així, el termini de vint-i-quatre hores expira avui a la mateixa hora, però el govern tripartit municipal (ERC, JxCat i el Comú) va anunciar que retirarà els símbols abans, a primera hora del matí.

A l’escrit, la junta al·lega que no existeix una situació d’indefensió que plantejava l’ajuntament perquè “ha pogut fer totes les al·legacions” al fonamentar el recurs que va presentar. I, en concret, respecte a la pancarta a favor de la llibertat dels presos sobiranistes, l’acta assenyala que la “Junta Electoral Provincial ha recollit la doctrina de la Junta Electoral Central, que en més d’una ocasió ha inclòs com a símbols partidistes les al·lusions a presos polítics i exiliats, símbols que són defensats per algunes candidatures concurrents a les eleccions”.

La portaveu del grup municipal de Ciutadans, Ángeles Ribes, que va ser la que va presentar la denúncia, va afirmar que “el tripartit de les butaques fa política d’aparador i postureig. Quan hi ha una resolució, no s’arrisca a una possible inhabilitació com sí que va fer Pau Juvillà [amb referència al fet que no va retirar llaços grocs del despatx de la Crida a la Paeria i s’enfronta a un judici per desobediència], que va ser coherent. Aquests són uns covards”. Ciutadans diu que la junta també ha ordenat a la Diputació retirar la pancarta i els llaços, però el president assegura que no ha rebut cap notificació.

La façana de la Paeria, sense la pancarta aquest dimecres al matí.

La Paeria retira la pancarta en suport als presosMagdalena Altisent

L'alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, atén els mitjans després de retirar la pancarta.

La Paeria retira la pancarta en suport als presosMagdalena Altisent

tracking