SEGRE

URBANISME ECONOMIA

La Paeria paralitza aprovar els comptes de l'EMU al veure els ingressos dubtosos

Un altre d’anterior sí que el veu possible i, davant de la controvèrsia, el consell d’administració paralitza l’aprovació dels comptes del 2018 || Aposta per un estudi econòmic que els avali o s’hauran de reformular

alt
detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Un informe del desembre del 2017 encarregat a una consultoria urbanística i esgrimit ahir pel govern municipal al consell d’administració de l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) assegura que “desenvolupar el pla de l’estació amb els preus de mercat actuals és inviable econòmicament si no es fa una rebaixa de les càrregues urbanístiques d’entre el 40 i el 50%”. L’estudi es refereix als 21,9 milions que l’EMU va invertir en la construcció del cobriment de les vies entre Balàfia i Pardinyes i el pont de Príncep de Viana i que preveia recuperar amb les plusvàlues del pla de l’estació. Aquest pla, que es va presentar fa més d’una dècada, inclou zones comercials, oficines i pisos al costat de Renfe, però ni tan sols s’ha iniciat. El president de l’EMU, Sergi Talamonte, va afirmar que l’informe contradiu un altre d’intern del febrer del 2016 que assenyala que aquest import (21.925.987,12 euros) “és repercutible de manera viable i proporcionada al conjunt de propietaris” del pla de l’estació. Talamonte va indicar que els comptes de l’empresa del 2018 inclouen aquesta quantitat com a pendent de cobrament i va anunciar que, davant dels dubtes de poder repercutir o no les obres executades als propietaris del pla, han decidit no elevar a la junta general de l’EMU l’aprovació dels comptes “en aplicació del principi de prudència que fixa el pla general comptable”. Va remarcar que l’existència dels dos informes “genera controvèrsia i ens obliga, per prudència, a fer un estudi sobre si podem o no aprovar els comptes tal com estan formulats o hem de reformular-los”.

El consell va aprovar demanar la convocatòria extraordinària de la junta general de l’EMU (que és el ple), que serà el dia 16 coincidint amb la sessió plenària de les ordenances fiscals, “per tenir en compte les consideracions que es puguin formular respecte a aquesta qüestió i encarregar un estudi econòmic i financer extern”. La Paeria hauria d’aprovar també els pressupostos generals del 2018 i Talamonte va assenyalar que han consultat a l’interventor si poden enviar-los al Tribunal de Comptes sense incloure els de l’EMU, i adjuntar-los més endavant.

PSC i Cs alerten del risc de no aprovar els comptes

Jaume Sellés, del PSC, va afirmar que l’informe presentat sobre el pla de l’estació “es va encarregar el 2017 per ampliar els terrenys que assumien les càrregues urbanístiques, que fins llavors només eren els d’un costat de l’estació”. Va denunciar que el govern el va presentar ahir “de forma parcial, esbiaixada i com si fos desconegut i se l’haurien trobat, quan ja era conegut”. Va considerar que “el seu únic objectiu és intentar desqualificar la gestió econòmica dels governs socialistes, guiada pel bé comú”. Va destacar que no aprovar el compte general de l’EMU “posa en risc el de la Paeria i pot col·locar-lo en una situació de retenció de fons que rep d’altres administracions, dos milions al mes”. També va indicar que el conseller Albert Catalan (ERC) no es va disculpar de les acusacions contra Fèlix Larrosa i va apuntar que probablement “presentarem una demanda de conciliació i, si no es retracta, una querella per injúries”. Així mateix, la portaveu de Cs, Ángeles Ribes, va demanar la seua dimissió per “insults cap a mi i el meu partit” a través de Twitter. Va alertar també de les repercussions de no aprovar el compte general i es va mostrar “indignada” pel fet que el govern municipal no li hagi proporcionat la informació que va demanar sobre les ordenances fiscals. “Només puc veure-les en un ordinador a l’àrea d’Economia amb una tècnica controlant”, va apuntar. Josep Maria Serveto, del PP, va donar suport a encarregar l’estudi econòmic.

La reunió d’ahir del consell d’administració de l’EMU.

La reunió d’ahir del consell d’administració de l’EMU.MAGDALENA ALTISENT

tracking