SEGRE

DENÚNCIES TRIBUNALS

Cinquanta pares imputats per no retornar els fills o emportar-se'ls sense consentiment

Només l’any passat els jutjats lleidatans van registrar tretze casos, un 18 per cent més respecte al 2017 || La disputa de Farah Mohamed per recuperar el seu petit al Caire, entre els més recents

Ailham Mohamed, de Torrefarrera, ensenya fotos de la seua germana Farah.

Ailham Mohamed, de Torrefarrera, ensenya fotos de la seua germana Farah.SEGRE

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els jutjats de les comarques lleidatanes han imputat en quatre anys, entre els anys 2014 i 2018, cinquanta pares i mares per emportar-se sense consentiment els seus fills o no entregar-los a l’altre progenitor després d’un règim de visites. Segons les últimes dades de la Memòria de Fiscalia, només l’any passat es va investigar tretze lleidatans per aquest delicte, la qual cosa implica un increment del 18,18 per cent respecte al 2017, quan es va obrir diligències judicials a onze persones.

Els casos de més gravetat són quan el nen és traslladat fora d’Espanya, aprofitant habitualment que un o els dos progenitors són d’origen estranger. Precisament, entre aquests es trobaria el de la lleidatana Farah Mohamed, que fa més de deu mesos que lluita per recuperar el seu fill Adam, de 3 anys, després de denunciar al gener que el seu marit el reté contra la seua voluntat al Caire després d’enganyar-la i amenaçar-la de mort.

Els casos més greus de sostracció de menors són quan el nen és traslladat fora d’Espanya

La justícia egípcia li va donar la custòdia del nen a la mare, però la sentència no es va poder executar perquè el pare es canviava contínuament de domicili i les autoritats no el localitzaven.

Fa dos mesos, aquesta veïna de Torrefarrera va denunciar a aquest diari que els tràmits a Espanya seguien sense avançar. “Des que vaig tornar no hi ha hagut cap avanç per aconseguir mesures cautelars i ja no sé què fer”, va lamentar, i va destacar que “estem lluitant a contrarellotge perquè, si no hi ha cap avanç en els pròxims mesos, el pare del nen podria declarar que Adam té arrelament a Egipte”. Al Caire també està estancat el procés judicial perquè “el pare contínuament canvia de casa i no li arriben les notificacions judicials. Les autoritats no poden trobar-lo”, va explicar.

Al cas de la Farah, s’hi suma el de la mare uruguaiana que va estar una setmana tancada al consolat del seu país a Barcelona amb la seua filla de set anys i que divendres finalment va complir amb el termini fixat pel jutjat de Vielha perquè la menor se’n vagi amb el seu pare, al qual havien atorgat la custòdia de la menor. Malgrat que la mare no s’enfrontaria ara a càrrecs per sostracció de menors, sí que ho va fer el 2016, quan se la va emportar a l’Uruguai després de denunciar el pare per abusar de la menor.

El cas el va arxivar de forma provisional l’Audiència de Lleida i la jutge de la capital de la Val d’Aran va concedir la custòdia al pare, que va denunciar la seua exparella per sostracció de menors. L’estiu passat, la mare va tornar amb la seua filla i es va establir a Castelldefels. El conflicte diplomàtic es va iniciar el passat dia 4 d’octubre quan la dona es va tancar al consolat per impedir que la nena se n’anés amb el progenitor. Finalment va entregar la menor als Mossos que feien guàrdia a la porta perquè la traslladessin a Vielha, on resideix el pare.

tracking